У Сумах вдруге відбувся Міжнародний форум «Органічне виробництво — повага до себе та своєї землі», організований Сумською торгово-промисловою палатою у партнерстві з облдержадміністрацією та обласною радою. На ньому розглядалися аспекти державної регуляторної політики у сфері органічного виробництва, перспективи співпраці з Канадою у рамках Угоди про вільну торгівлю, питання брендингу продукції українських товаровиробників, контролю стандартів безпеки харчових продуктів.
Обговорювалися також актуальні програми підтримки аграріїв в Україні та перспективи розвитку органічного виробництва. У форумі взяли участь представники Міністерства аграрної політики та продовольства України і Канадсько-українського проекту з підтримки торгівлі та інвестицій, громадські об’єднання органічних товаровиробників Сумщини. На форумі працювала виставка «Продукти для здорового життя», до якої приєдналися орієнтовно 30 аграрних господарств області, приватні виробники, гості з інших куточків України.
«Сьогодні дедалі більшої актуальності у світі, та в Україні зокрема, набуває тема здорового харчування й органічного виробництва, — говорить президент Сумської ТПП Костянтин МАКАРЕНКО. — Втім, якщо у країнах Європейського Союзу, в Японії, США, Швейцарії, Канаді, Австралії та Новій Зеландії органічні площі становлять тисячі гектарів, то ми лише починаємо говорити про таке явище, як органічне землеробство».
До слова, Костянтин Макаренко ініціював виділення коштів з Сумського обласного бюджету на часткову компенсацію витрат аграріям на отримання сертифіката для виробництва органічної продукції. Відтак програмою розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Сумської області на період до 2020 року передбачено відшкодування 50% вартості сертифіката його власникові.
Сьогодні органічне землеробство у Сумській області впроваджено на площі понад двох тисяч гектарів у Липоводолинському, Лебединському, Середино-Будському, Сумському, Роменському, Охтирському, Шосткинському районах. Належать ці гектари господарствам, які переважно займаються овочівництвом та садівництвом. Виробники органічної продукції нині проходять етап сертифікації.
Коментує Олександр МАСЛАК, проректор сумського Національного аграрного університету, керівник Центру розвитку сільських громад СНАУ: «Ми співпрацюємо з ОДА, з сільгосппідприємствами, які використовують органічне виробництво. Крім того, у нас є дослідні поля, де науковці можуть здійснювати дослідження, пов’язані з вирощуванням культур на основі органічних технологій у нашій агрокліматичній зоні. Вирощуємо й культури, які нетрадиційні для нашої кліматичної зони. Такі форуми, як нинішній, потрібні, бо вони сприяють популяризації напрямку органічного виробництва, допомагають створити майданчик, де можуть поспілкуватися однодумці».