Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ОСББ без «порядку»

З 1 липня набрав чинності Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках»
4 липня, 2016 - 18:53
ФОТО ВОЛОДИМИРА ФАЛІНА

ЖЕКи ліквідовуються, а їхні функції переходять до об’єднань власників багатоквартирних будинків (ОСББ). Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирних будинках» викликав побоювання, що в будинках, які не встигнуть створити ОСББ, за відсутності ЖЕКів настане комунальне безвладдя і навіть хаос.

І справді, експерти вважають, що певні ризики існують. Мешканці будинків, які не визначилися з формою управління ними, могли опинитися в ситуації, коли їх житлом декілька місяців ніхто не займатиметься. І Верховна Рада 14 червня підтримала  проект закону «Про внесення змін до ст. 13 закону «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку». Як роз’яснив депутат Київської міськради Олег Петровець, закон дозволяє ЖЕКам обслуговувати багатоквартирні будинки, поки в них не будуть створені ОСББ або до завершення конкурсів з призначення керуючих компаній.

Але чи зняті цим всі побоювання і питання? Адже більшість українців (85%), як інформував журналістів директор департаменту систем життєзабезпечення і житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Дмитро Корчак, живуть сьогодні в старих будинках. При цьому, за його словами, мешканці цих будинків добре знають, в якому стані вони (будинки) знаходяться, але коштів на проведення масштабних капітальних ремонтів у держави немає. «Проте є закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який набирає чинності 1 липня, і я всіх з цим вітаю, — продовжував чиновник, — ми всі тепер стовідсотково відповідаємо за свої будинки самостійно, як власники і співвласники».

Директор департаменту повідомив, що передача будинків управителям у рамках зазначеного закону відбувається за результатами конкурсів. За його словами, міністерство закінчує узгодження правил їх проведення з Мін’юстом і розробку типового договору. Орган місцевого самоврядування отримає правила проведення конкурсу, розповів Корчак в Інституті Горшеніна. Брати участь у ньому будуть керуючі компанії та фізичні особи-підприємці, які запропонують свої умови (а чи не краще було б, аби умови ставила місцева влада і відбирала управителів, виходячи з того, чи в змозі вони впоратися зі своїми завданнями?). Далі орган самоврядування (лише він знає, які будинки не визначилися з формою управління ОСББ) виставить їх на конкурс. «Як тільки якась компанія виграє, вона заходить офіційно і починає керувати», — намагався розкрити суть ще не затверджених документів чиновник.

Корчак підкреслив, що на сьогодні лише 22% будинків перебувають в управлінні об’єднань співвласників або житлово-будівельних кооперативів. Останнім ще належить перейти на нову модель управління. Головна мета цього нововведення полягає, за його словами, в тому, аби мешканці «не шукали, на кого можна скинути відповідальність за свій будинок, і не ставили безглуздих запитань: я плачу, де мої гроші, чому немає ремонтів». (Питання про те, чи дає чиновникові згаданий закон право ображати людей, які найняли його на службу і в своїй масі напевно не дурніші за нього, зависло в повітрі. Можливо, на нього відповість керівництво відомства?)

Тим часом у екс-міністра ЖКГ Олексія Кучеренка інша думка відносно головної мети. Він вважає, що закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» був прийнятий тому, що раніше на житлових будинках було неможливо відмивати гроші. «Кожен уряд не хотів вкладати кошти в ремонт житлових будинків. Пояснюю чому: коли кожен бюджетний рядок розписаний у схемі грошових махінацій, то краще будувати дороги — там зарили, вирили, і ніхто не проконтролює, краще будувати інженерні споруди. А ось в ОСББ важко завести гроші», — пояснював він. «І коли зрозуміли, що гроші там важко відмивати, то придумали байку: нікому ми нічого не винні, нічого держава на зобов’язана, все перекладемо на населення. Ось головна причина», — прокоментував експерт.

Думки екс-міністра проілюстрував екс-чиновник рангом нижче — колишній заступник міністра ЖКГ, а нині генеральний директор керуючої компанії «Місто для людей», Руслан Крамаренко. Він запевняє, що квартирна плата в Україні не дозволяє утримувати належним чином і модернізувати житловий фонд. Так, у Києві, за його словами, на утримання будинків іде лише 8% від усіх комунальних платежів. «Напрошується анекдот: ми тиждень не годували корову, а вона молоко щось перестала давати», — сказав Крамаренко і пояснив, що будинки поступово занепадають.

«У нас залишаться класні труби, класне водопостачання — судячи з сьогоднішніх тарифів — а куди все це постачати? У нас залишаться халупи», — попередив він, але не посоромився розповісти, що зараз зайнявся бізнесом з управління житловими будинками. «2008 року було проведено експеримент у Кременчуці і створено тоді дві керуючі компанії. Одну з них я купив», — повідомив Крамаренко, але не став розповідати не лише про те, яким чином сподівається в нерентабельному житловому господарстві «відбити» витрачені гроші, а й про свої офіційні плани: що буде покращуватись, що мінімізуватись.

Нагадаємо, що відповідно до закону про право власності на багатоквартирні будинки, всі власники квартир у таких будинках вважатимуться співвласниками будинку (його приміщень, технічних мереж і устаткування) та земельної ділянки, де він розташований. Земельна ділянка, відповідно до закону, передається у власність власникам квартир безкоштовно, але в порядку, встановленому Кабміном. До речі, цього порядку поки що немає, і коли він з’явиться, невідомо. І саме з його створення уряду слід було розпочинати кампанію зі створення ОСББ. Це був би дієвий аргумент. А поки для того, аби отримати землю, необхідно докласти неймовірних зусиль і величезних грошей. І не факт, що «порядок» буде складено на користь мешканців, а не тих, хто готується правдами і неправдами виселяти їх з власного житла...

Тим часом у Києві вже з’явилися банди аферистів, які обманним шляхом створюють компанії, підробляючи підписи мешканців. Таку заяву зробила, за повідомленням РБК-Україна, юрист ТОВ «Юридична фірма «Прокопенко, Чуйко і партнери» Христина Біличак. «На сьогоднішній день організоване угрупування зі створення ОСББ орудує на київських Позняках і по всьому Дарницькому району. Причина — нова забудова, яка не вимагає капіталовкладень, але при цьому дозволяє аферистам отримувати комунальні платежі на свої рахунки, тим самим отримуючи незаконний прибуток і повністю контролюючи цілі райони новобудов. А контролюючі органи не мають впливу на розмір комунальних платежів, оскільки вони формуються «керівництвом ОСББ». Тому шахраї сміливо закладають підвищені тарифи. «І лише в суді можна оскаржити це питання», — сказала юрист.

На її думку, схема зловмисників досить проста: вони або купують квартири в новобудовах і потім, видаючи себе за професіоналів в управлінні спільним майном, переконують мешканців створювати ОСББ, або просто підроблюють частину підписів мешканців і створюють фіктивні керуючі компанії. «Лише у нашій компанії знаходиться дві такі справи, де мешканці постраждали від дій шахраїв. Відкрито кримінальні справи. Частина справ знаходиться на розгляді прокуратури», — говорить Біличак. «Нові «керівники багатоквартирних будинків» частенько намагаються взяти кредит під ОСББ, а потім зникають. При цьому прокуратура навіть не може їм висунути звинувачення, оскільки законодавство щодо ОСББ не відпрацьоване, — передбачає юрист і додає: — це дозволить їм уникнути відповідальності».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: