Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ощадбанк» подав у суд на Росію

Експерт: «Насторожує, що для цього рішення знадобився понад рік»
9 липня, 2015 - 10:56
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Державний Ощадбанк подав позов проти Росії про відшкодування 15 мільярдів гривень збитків через анексію Криму . Про це повідомив вчора на засіданні Кабміну заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

Окрім того, прем’єр закликав всі державні компанії чинити аналогічно. «Також звертаюся до всіх інших українських державних компаній наслідувати приклад державного Ощадного банку України з тією метою, щоб залучити Росію до відповідальності та стягнути з неї суми збитків за незаконну анексію Криму», — сказав Арсеній Яценюк.

Як раніше повідомлялося, прем’єр-міністр доручив Мін’юсту залучити кращих юристів світу для подачі позовів проти РФ. Зокрема, він доручив у найкоротші терміни подати позов проти РФ від підприємств. За його словами, Росія повинна понести геополітичне та економічне покарання за незаконну анексію Криму, за вторгнення в Донецьк і Луганськ, а також за загиблих людей, які «на совісті Путіна».

Також Яценюк повідомив, що в Європейському суді з прав людини зараз перебуває три позови проти РФ за порушення Міжнародної конвенції ООН в боротьбі з тероризмом.

«День» поцікавився у експерта, на скільки реально отримати фінансове відшкодування від РФ та як це краще зробити.

Ростислав КРАВЕЦЬ, старший партнер адвокатської компанії «Кравець та Партнери»:

— На мою думку, це цілком реально. Втім, насторожує той факт, що, аби подати в суд на Росію за анексію Криму, Україні знадобився понад рік, тим більше, міністр юстиції неодноразово заявляв, що відповідні позови вже були подані. втім, коли і куди — залишається невідомим.

Тому не зовсім зрозуміло, чому саме зараз з’явилася ця заява.

Втім, гадаю, що це більше піар, ніж реальне бажання чи робота із відшкодування завданої шкоди.

Процес може тривати декілька років. Все залежатиме, насамперед від того, яким чином будуть підготовлені документи і як «Ощадбанк» доводитиме, що Росія завдала збитків саме в такому обсязі.

Нещодавно Яценюк і міністр юстиції Павло Петренко запропонували звертатися до українських судів щодо стягнення шкоди на користь України. Якщо говорити відверто, то потрібно, все ж таки, подавати позови в міжнародні суди. В такому випадку — більша вірогідність того, що рішення суду, якщо воно буде на нашу користь, буде виконано.

Марія ЮЗИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: