Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Перші ластівки

Позитивні моменти на тлі деяких негативних дій
8 лютого, 2007 - 00:00

Минулий рік для української економіки виявився складним, але при цьому не був позбавлений ряду позитивних моментів. На цьому наголошує міністр економіки України Володимир Макуха. В позитиві 7% зростання ВВП і 6,2% — промислової продукції. Важливим, на думку міністра, є той факт, що «у лідери вибились галузі послуг». Як вважає міністр, це «перші ластівки» переходу Укрaїни до постіндустріального типу економіки, коли перeважатимуть галузі послуг і новітніх технологій... Поки ж, на його думку, за структурою ВВП Україна має яскраво виражений індустріальний тип економіки: 30% ВВП становить промисловість і близько 18% — аграрний сектор.

В позитиві також і доходи населення. За Макухою, зростання реальної заробітної плати штатних працівників становило 19,1% (згідно з Держкомстатом, реальні доходи українців у 2006 р. зросли на 16,1%, номінальні — на 28,2%). Проте міністр зазначає, що таке динамічне зростання додало проблем економіці, натякаючи, мабуть, на інфляцію, яка становила торік 11,6%. «При зростанні внутрішнього валового продукту на 7% це не дуже добре для економіки», — пояснив Макуха. Він прогнозує, що цього року реальні доходи українців iз урахуванням інфляції становитимуть 8% і саме таке співвідношення, на його думку, поки що є оптимальним. Надалі, у 2007—2011 роках, прогнозує міністр економіки, середня заробітна плата зростатиме на 10—11% на рік.

Макуха підкреслює, що сучасний ринок праці потребує структурних змін, бо «структури попиту і пропозиції не співпадають». За його словами, сьогодні в Україні, не зважаючи на велику кількість безробітних, є близько двох мільйонів вакансій. Тож Мінекономіки разом iз Мінпраці збираються безробітних перекваліфіковувати на дефіцитні спеціальності.

За словами міністра економіки, «Україна займає одне з найприорітетніших місць» у черзі до СОТ. У цій своїй заяві він посилається на генерального секретаря СОТ Паскаля Ламі, переговори з яким він провів у Давосі. На сьогодні всі 23 країни- преденденти проходять процедуру підготовки до вступу. Що стосується Укрїни, то ще до 24 січня члени робочої групи з прийому України до СОТ повинні були завершити верифікацію українських законів, після чого документи мали бути передані до секретаріату СОТ. «Я сподіваюся, що вони вже в секретаріаті», — говорить міністр і при цьому вказує на можливість нічиєї у сотівському змаганні з Росією: «Я не бачу великої трагедії, якщо вступ двох країн у СОТ виявиться одночасним». Позиція зрозуміла, адже міністр, вважає, що цей рік став «проривним» у стосунках між Україною і Росією: одним з його досягнень є вирішення питання з енергетичного балансу на три роки.

Не обминув міністр і наслідків квотування зерна, зауваживши, що ця проблема може стати перешкодою на шляху до омріяного СОТ в тому разі, якщо відповідні заходи будуть розтлумачені учасниками СОТ як обмеження у торгівлі. Тому він обіцяє, що наприкінці лютого Кабмін обов’язково повернеться до цього питання, додаючи, що сьогодні цього зробити ще не можна. На його думку, спочатку потрібно проаналізувати внутрішній зерновий ринок України, враховуючи погодні умови і їхній вплив на майбутній врожай. На думку міністра, такі дії уряду спрямовані виключно на збереження внутрішнього балансу зерна і аж ніяк не на штучне пониження цін на зерно.

Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: