Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Підніжка» економіці. Чи встоїть?

24 квітня, 2007 - 00:00

Політична нестабільність в Україні буде недовгою і не набере великих масштабів, а тому не встигне похитнути економічну стабільність країни. Так вважають оптимісти. Але навіть і вони не заперечують, що політична нестабільність не може пройти зовсім непоміченою економікою. В цьому найбільше переконані інформовані оптимісти, які за визначенням є песимістами. Серед них, звичайно, перший віце-прем’єр-міністр і міністр фінансів Микола Азаров. На його думку, політичну ситуацію в країні буде урегульовано вже найближчим часом — максимум протягом тижня-півтора. Тож і «День» обрав для свого опитування часові рамки. Наше запитання було таким: як довго може тривати політична нестабільність, не викликаючи нестабільності економічної.

Леонід КОЗАЧЕНКО, президент Української аграрної конфедерації:

— Все залежить від того, яку економічну нестабільність маємо на увазі. Та нестабільність, яка характеризується, скажімо, зміною валютних курсів чи виникненням високих темпів інфляції тощо, то така нестабільність може виникнути протягом періоду від трьох до шести місяців з моменту початку політичної кризи. Проте політична криза вже з самого початку створює певну економічну нестабільність. Тобто вона створює обережність, напруженість з боку інвесторів стосовно ринку України: серьйозні інвестиційні програми тимчасово призупиняються відразу з початком політичної нестабільності, а це вже певна нестабільність — криза призупинення активного інвестування.

Вадим ЛЯЩОВ, президент Асоціації українських автомобілевиробників «УКРАВТОПРОМ»:

— Політична нестабільність, звичайно ж, негативно впливає на економічну стабільність. І чим скоріше ми вирішимо проблему політичної стабільності, тим надійнішою буде економічна ситуація. Я впевнений, що політична стабільність вже найближчим часом настане, коли КС прийме якесь рішення.

На сьогоднішній момент стабільність економіки України поки що не порушена, але на перспективу може стати і негативною. Моя особиста думка така: потрібно протягом двох-трьох тижнів нормалізувати політичну ситуацію для того, щоб не порушити економічну стабільність в країні. Саме в такому разі негативного впливу політики на економіку не буде. Маємо загрозу інвестиційній ситуації в зв’язку з політичною нестабільністю, але якщо найближчим часом, як я сподіваюся, політична ситуація стабілізується, то на івестиційну діяльність вона теж не встигне вплинути.

Валерій ГЕЄЦЬ, директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ:

— Все залежить від масштабів політичної нестабільності. Але загалом, якщо казати про строки, — від місяця до двох чи трьох. На сьогодні в нас немає ознак якоїсь серйозної економічної нестабільності. Інвестори чекають, що робити далі, — активізуватися, продовжувати діяльність чи чекати. Хоча і це нормальне становище — бізнес завжди перебуває в ситуації очікування. Звісно, все залежить від масштабів та характеру політичної кризи, але взагалі-то необхідно кілька місяців для того, щоб політична нестабільність змінила економічний стан країни.

Володимир ЩЕЛКУНОВ, президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати:

— Сьогодні підприємства працюють в тому режимі, в якому і працювали, і працюватимуть, незалежно від ситуації політичної. Що стосується міжнародного підходу до стабільності української економіки, то такі агенства, як Moody’s, Fitch і ще деякі, знижують рейтинг країни, бо вони очікують розв’язки політичної ситуації, чекають на вихід країни з політичної нестабільності. Але рейтинги знижуються не тому, що економіка країни раптом стала гірше функціонувати, а тому, що рейтингові агенства не мають впевненності, бо їхні оцінки завжди прив’язані до політичної стабільностів країні. Тому довга політична криза в країні призведе до зниження рейтингу України на міжнародній арені. І це погано. Цього не слід допускати.

Що ж стосується внутрішньоекономічної ситуації в країні, то я впевненний, що більшість підприємців будуть працювати за будь-якої політичної ситуації. У зв’язу з частими змінами урядів і політичних ситуацій вони вже до цього звикли і прилаштувалися. Якщо ділові кола України працюють суто в економічній сфері й не є залежними від політиків — працюватимуть і надалі.

Що стосується інвесторів, то ті, які працювали і працюють в Україні вже декілька років, будуть продовжувати свою роботу в тому ж режимі. А от ті інвестори, які тільки планують увійти в Україну (а для них важливі рейтинги агенств, думка міжнародної спільноти), — в режимі очікування.

На мою думку, промисловість, підприємництво працює сьогодні стабільно. А от міжнародні рейтинги потроху знижуються. Вважаю, що політична нестабільність повинна тривати не більше місяця, бо потім виникне якась незрозумілість. Світова спільнота буде дивитися на нас, як на країну з потенційно непередбачуваним розвитком політичної та економічної ситуації.

Олександр БАКУМЕНКО, голова Спілки птахівників України:

— Знаю одне: інвестиційний клімат погіршується. З боку інвесторів це виявляється у підвищенні уваги до тих проектів, які мають вже впроваджуватися на території держави найближчим часом. Йдеться про можливість зриву таких операцій та про зниження рейтингу нашої держави із залучення до неї інвестицій. Порахувати ж період стабільності економіки в умовах сьогоднішнього розвитку подій практично не можна. Ми як виробляли продукцію, так і виробляємо. Для нас основним залишається питання контрабанди і завезення сировини. А от фінансові вливання у вигляді інвестиційних вкладів за умови політичної нестабільності зазвичай припиняються.

Підготували Марія СЕМЕНЧЕНКО, Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: