Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Податківці пресують луганський завод

25 листопада, 2006 - 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Дев’ять працівників оперативної групи обласної податкової міліції днями в присутності трьох понятих здійснили вилучення фінансової документації заводу з переробки повторного алюмінію «Інтерсплав», що в шахтарському місті Свердловськ Луганської області. Представники адміністрації спочатку хотіли чинити опір таким діям, однак унаслідок переговорів про їхню правомочність сторони досягли домовленості про те, що податківці вилучать не всі бухгалтерські документи, що могло б спричинити параліч усієї господарської діяльності підприємства, а лише ті, що безпосередньо стосуються обслуговування фірм-постачальників сировини. До цього кроку луганські податкові органи вдалися після звістки про те, що ініціативна група заводчан планує прибути до обласного центру на зустріч із губернатором Олександром Антиповим. Робітники «Інтерсплаву» також мали намір пікетувати обласну податкову адміністрацію на чолі з її новим керівником паном Мироненком. До призначення на нинішню посаду протягом декількох років він очолював міську податкову службу Свердловська й відомий тим, що був в стані перманентного конфлікту з керівником спільного українсько-іспанського підприємства Віктором Болденковим. Завдяки «старанням» Мироненка проти фінансового директора «Інтерсплаву» Сьомкіна порушили численні кримінальні справи з формулюванням про навмисне приховування прибутків, які зійшли нанівець завдяки вправним діям юристів заводу.

А головним засобом боротьби місцевої влади проти «неугодного» СП, де працює близько 400 робітників і середня заробітна плата коливається в районі 2,5 тисячі гривень, залишається затримка з відшкодуванням ПДВ. На сьогодні борг Держскарбниці перед «Інтерсплавом» становить 22 мільйони гривень, зокрема прострочена заборгованість — майже 9 млн. гривень. Ця обставина призвела до відсутності обігових коштів і скорочення виробництва в листопаді наполовину. На заводі збираються вже найближчим часом припинити відвантаження продукції на експорт, аби таким шляхом не збільшувати суму невідшкодованого ПДВ.

Генеральний директор СП Віктор Болденков вважає, що нинішнє свавілля з боку влади стало можливим з двох причин. По- перше, він пов’язує останні події навколо заводу з необхідністю штучного банкрутства заводу на догоду «чорним рейдерам», яких він пов’язує з віце-прем’єром Андрієм Клюєвим. На сьогодні 40 % в статутному фонді «Інтерсплаву» належить іспанській фірмі «Бефеса Алюмініо Більбао, С.Л.»; 16,84 % — у власності менеджерів заводу ТОВ «Укріс», що залишилася часткою в розмірі 43,16 % управляє держава шляхом її передання Донецькому державному науково-дослідному та проектному інституту кольорових металів. Цей підрозділ перебуває в безпосередньому підпорядкуванні Міністерству промислової політики України, а очолює інститут чоловік, якого чимало експертів зараховують до бізнес-орбіти братів Клюєвих. Дійшло до того, що на догоду рейдерам, і ігноруючи думку українських учасників СП, адміністрація згаданого інституту сприяла відкриттю в Києві ТОВ з однойменною назвою. Права держави в новому ж утворенні обмежені, а володіння 50,48 % статутного фонду іспанською фірмою може призвести до прийняття рішень виключно на її користь. Такому повороту подій заважає лише ТОВ «Укріс», чиї юристи цілеспрямовано й з успіхом відстоюють позицію держави. Банкрутство СП може розчистити шлях правовому свавіллю, тому нині, запевняє Віктор Болденков, саме йде реалізація цього сценарію.

По-друге, навіть часткове відшкодування ПДВ дозволило б «Інтерсплаву» протриматися на плаву до початку наступного року, коли, відповідно до проекту Держбюджету-2007, можуть вступити зміни, що дозволяють скасування сплати податку на додану вартість при операціях із брухтом чорних і кольорових металів і зливків із них. Саме про це нововведення збираються сказати активісти підприємства луганському губернатору на майбутній зустрічі. Спробують у черговий раз переконати його скасувати помилкове, як вони вважають, включення СП до «червоного списку» господарюючих суб’єктів, яким ні за яких умов не можна повертати ПДВ.

На нещодавній зустрічі Віктора Болденкова та глави ФДМ України Валентини Семенюк було вирішено створити комісію для того, щоб її члени змогли всебічно розібратися в легітимності трансформації СП у ТОВ, а також розробили правовий механізм передання держчастки статутного фонду «Інтерсплаву» спочатку від донецького інституту в розпорядження цього відомства, а потім регіональному відділенню Фонду в Луганській області.

Відома позиція з питання відшкодування ПДВ свердловському підприємству й голови Луганської ОДА Олександра Антипова. На недавній зустрічі з журналістами він сказав, що 90% партнерів «Інтерсплаву» у експортних операціях є фіктивними фірмами. Аргументував цю свою думку досить дивно: «Виявляється, ми збираємо податки не для того, щоб фінансувати соціальну сферу, а й щоб утримувати колектив «Інтерсплаву»…

На «Інтерсплаві» не згодні з точкою зору губернатора. Працівники збираються звернутися по допомогу до всіх інстанцій, аж до Європейського суду. Вони чекають приїзду комісії ФДУ з Києва й готові пікетувати Луганську ОДА й обласну ДНА до прийняття конкретного рішення хоча б щодо ПДВ.

Юрій НОЖЕНКО, Луганськ
Газета: 
Рубрика: