Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Податковий кодекс «виростить» мільйонерів

За підсумками 2010 року очікується збільшення кількості багатих українців на 10—15%
13 липня, 2010 - 00:00
«КРАЙСЛЕР» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Фізичні особи в 2009 році задекларували на 17% (близько 18,3 мільярда гривень) менше доходів порівняно з 2008 роком, повідомляє директор Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової адміністрації України (ДПАУ) Степан Дусяк. За даними податківців, через кризу лави мільйонерів зменшилися більш ніж на 1000 чоловік. Проте у зв’язку з відновленням економічного зростання, за прогнозами ДПАУ, за підсумками 2010 року очікується «приріст» багатих на 10—15%. А збереження в Податковому кодексі норми про застосування податківцями до фізичних осіб і підприємств непрямих методів сприятиме розкриттю реальних доходів більшості громадян вже у 2011 році.

Найбільша кількість заможних громадян країни, за даними ДПАУ, проживає в Києві — близько 800, у Дніпропетровській області — майже 500, Харківській — понад 300, Донецькій — майже 100.

Як розповів Дусяк, у зв’язку з фінансовою кризою інвестиційний дохід (головна прибуткова стаття) громадян у 2009 році скоротився майже в чотири рази — до двох мільярдів гривень. А кількість людей, що його одержують, зменшилася на 53%. Перекрити доходи, втрачені по інвестиційному прибутку, за рахунок приросту інших доходів фізособам не вдалося. Тому в структурі доходів платників податків найбільшу частину займають прибутки від продажу цінних паперів, надходження з-за кордону, від спадщини, продажу й оренди рухомого та нерухомого майна.

У ДПАУ також відзначають зростання кількості поданих за 2009 рік декларацій — подали 546,6 тис. осіб. При цьому на отримання податкового кредиту декларації надали 187,8 тис. осіб (менше на 2,6 тисячі порівняно з 2008 роком), що призвело до нарахування для повернення 111 мільйонів гривень податкового кредиту (роком раніше — 89,5 мільйона гривень).

«Приємно відзначити, що зросла кількість поданих декларацій про доходи від оренди житла. 2010 року 13,4 тисячі осіб подали декларації і задекларували дохід на загальну суму 105,4 мільйона гривень, нараховано 15,8 мільйона гривень податку з доходів фізичних осіб», — відзначив Дусяк.

При цьому в 2009 році податкова недорахувалася мільйонерів: доходи в сумі понад один мільйон гривень задекларували лише 6155 громадян, що на 1268 осіб менше порівняно з 2008 роком. Нагадаємо, що у 2008 році мільйонерів налічувалося 7423 людини. «Мільярдні доходи за минулий рік не задекларував ніхто», — уточнив Дусяк.

Під час кризи збільшилося число відомих людей, які не бажають подавати декларації. «Після 1 квітня ми виявили понад 12 тисяч таких громадян. Але їх буде набагато більше. Серед цих 12 тисяч 28 мільйонерів, які не бажали подавати декларації», — деталізував Дусяк. Спроби уникнути оподаткування роблять і деякі артисти, які «збирають великі зали глядачів»: 1814 артистів зареєстровані як приватні підприємці, з них 1256 працюють за спрощеною системою оподаткування. «Вони платять по 200 гривень на місяць, тобто 1400 гривень на рік — і живуть, розкошуючи», — говорить у коментарі «Дню» Дусяк.

Але, як розповів «Дню» Дусяк, ДПАУ очікує збільшення кількості багатих у зв’язку з поліпшенням економічної ситуації в країні. Традиційне зростання під час нормальної економічної ситуації складає 10—15%. Крім того, він повідомив, що в Податковому кодексі передбачена норма, яка дозволяє використовувати непрямі методи визначення доходу фізособи, підприємця або підприємства. Наприклад, якщо людина купила автомобіль чи будинок і вартість такої покупки не відповідає її офіційним доходам за два або декілька років, то це вже буде привід для перевірки відносно джерел його доходів, пояснив податківець.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: