Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Податковий «урожай»

В Україні живе 6661 мільйонер, а майже чверть населення — ще й досі за межею бідності...
19 липня, 2011 - 00:00

В 2010 році кількість мільйонерів в Україні зросла до 6661 особи. За рік їх чисельність приросла на 8,2% в порівняні з 2009 роком, озвучуючи попередні річні дані, повідомив директор департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України Степан Дусяк. За його словами, податкова ще не закінчила обробку декларації фізичних осіб (перевірено тільки 95,9% декларацій), бо термін їх прийому продовжили на місяць — до 1 травня 2011 року. Завдяки цьому, говорить Дусяк, кількість тих, кого покарали гривнею за зволікання з подачею, зменшилося вдвічі.

За словами Дусяка, загальний обсяг задекларованих за минулий рік доходів українців становить 20,9 мільярда гривень, що на 14,8% (або на 2,7 мільярда гривень) більше, ніж за 2009 рік. Основну частину податкових надходжень, згідно з поданими деклараціями, українці отримали від інвестиційної діяльності — 3,1 мільярда гривень, спадщини — 2,7 мільярда гривень, здачі в оренду нерухомості — 115 мільйонів, продажу автомобілів тощо.

Але й після 1 травня податківці обіцяють шукати тих громадян, які не хочуть платити податки. Вже й метод придумали — через систему ідентифікаційних кодів добирають громадян віком від 23 до 55 років, перевіряють у базах данних на предмет власності майна, автомобілів — і дивляться, чи відповідає це їхнім доходам. Звичайно, зізнається податківець, такі методи не можуть бути підставою для того, щоб змусити людину сплатити державі податки, якщо виявиться, що вона має, наприклад, розкішний будинок, але 5 років не декларує прибутків. Причина цього — в Податковому кодексі відсутній пункт про непрямі методи (дозволяє співставляти доходи і витрати громадян). Тож податківці можуть тільки рекомендувати такій особі переглянути свої доходи і задекларувати їх. І така робота ведеться і після 1 травня — фіскали залучили до оподаткування таких громадян вже навіть після термінів понад 1,5 тисячі, з яких 18 громадян з доходом понад мільйон гривень, розповів Дусяк. Ці 18 українців, розповідає він, загалом задекларували майже 200 мільйонів гривень доходів після наполегливих запрошень податківців.

Найбільше мільйонерів, за словами Дусяка, проживає в Києві (963 громадянина), Дніпропетровській (567), Донецькій (465), Харківській (370) областях. Найбільша сума задекларованого доходу одного громадянина перевищила 700 мільйонів гривень минулого року. «Мільярдерів немає. Є тільки мільйонери», — сказав він.

А от голова Верховної Ради Володимир Литвин каже, що українські мільярдери є і їх можна порахувати на пальцях двох рук. На думку спікера, треба, щоб «великий бізнес став національним капіталом. Щоб він почав виступати за чесні, прозорі правила гри, щоб він вкладав гроші в розвиток країни і віддавав борги — організовував життя України». Але поки що цього заклику, схоже, олігархи не чують.

Тим часом, доки кількість мільйонерів в Україні зростає, змінюється й інша цікава статистика про рівень життя українців. Майже чверть населення живе за межею бідності — такі дані в своєму дослідженні нещодавно оприлюднив Інститут демографії та соціальних досліджень Національної академії наук (НАН) України. На суму менше прожиткового мінімуму в Україні виживають близько 17%, говорить директор Інституту соціальних досліджень НАН Олена Макарова. «Найбіднішими є багатодітні родини та сім’ї з дітьми до 3 років. Найбільша частка бідних — саме серед багатодітних сімей. І з народженням кожної наступної дитини ризик бідності зростає дуже помітний. А там, де більше 4 дітей, там майже 90% бідних», — констатувала науковець. Якщо ж оцінювати українців за загальноєвропейськими критеріями, говорить вона, то бідних в країні нараховується майже всі 80%.

Такі разючі відмінності в рівні забезпеченості людей, на думку директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, вкотре доводять, що Україна ще й досі не має повноцінної ринкової економіки. «У нас немає ринкової економіки, вона — трансформаційна», — говорить він «Дню». Слабкі інститути влади, низька купівельна спроможність більшості населення, висока корупція та високі доходи в окремих сферах бізнесу, пов’язаних з владою — головні її ознаки, деталізує він. Тож, щоб позбутися таких відмінностей, говорить економіст, треба йти до ринкової економіки. Було б добре, щоб надвисокі доходи контролювалися, бо сьогодні вони легко виводяться за кордон завдяки нормам в законодавстві про подвійне оподаткування з певними країнами, каже Юрчишин.

Останню ідею підтримують у владі. Принаймні про це заявив Президент України Віктор Янукович. Він пообіцяв, що у вересні — жовтні 2011 року між Україною та Республікою Кіпр (куди найбільше «тікає» неоподаткованих прибутків з України) підпишуть нову угоду про уникнення подвійного оподаткування.

Тим часом віце-прем’єр — міністр праці та соціальної політики Сергій Тігіпко обіцяє піти далі — спеціальним законом ввести податок з дивідендів, які виводяться на Кіпр, бо, мовляв, тільки в рамках угоди з Кіпром проблему оподаткування дивідендів з Україною вирішити не вдасться, бо це питання там не прописане. За словами Тігіпка, вирішити проблему спробують, вносячи зміни до Податкового кодексу через механізм звичайних цін.

Натомість президент Союзу податкових консультантів України Леонід Рубаненко розповів «Дню», що збільшення декларування податків не означає економічного пожвавлення. Просто кількість людей, які працюють на 2 — 3 роботах, зросла. Тому природно зросла й кількість поданих до податкової декларацій, розповідає він. Однак експерт сумнівається, що працювати на цих роботах люди змушені через покращання життя. При цьому Рубаненко підтримує ініціативу податківців перевіряти доходи і витрати. Однак, вважає він, доки не буде законодавчої основи для цих непрямих методів перевірки, доти хороших результатів годі чекати. Іще, додає експерт, щоб збільшити податкові надходження, треба зашити кишені самим податківцям. «Будь-який податківець дбає про себе, а тоді за державу», — пояснює він.

ДО РЕЧI

Незважаючи на запевняння урядовців, що новий Податковий кодекс запровадив в Україні одне з найліберальніших податкових законодавств, дані рейтингу Центру економічного аналізу «РІА-Аналітика», на які посилається «УНІАН», вказують на інше. Згідно з ними Україна потрапила в двадцятку держав з найвищими податками. Зокрема, вона опинилася в двадцятці європейських країн з найбільш високим податком на прибуток. За ставкою податку на прибуток Україна посіла 17 і 18 місця. Найвищий податок зафіксували на Мальті — 35%, далі Франція — корпоративний податок на прибуток там становить 34,4%, Бельгія — 34%, Італія — 31,4% та Іспанія — 30%. Найнижчий податок на прибуток виявився в Молдові, де його ставка дорівнює 0%. У кінці рейтингу зі ставкою в 10% розташувалися також Кіпр і Болгарія. До числа країн із найнижчими податками потрапили також Ірландія — 12,5%, Латвія і Литва — 15%.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: