Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Податок із держави

ПДВ «заведуть» на спецрахунки
16 березня, 2004 - 00:00

Україна так і не дочекалася зниження ставки ПДВ, що зберегло за податком статус найбільш тіньового. Багато великих українських компаній використовують ті або інші схеми мінімізації втрат від ПДВ, а деякі на ньому ще й непогано заробляють. Минулого року відшкодування податку на додану вартість експортерам остаточно сформувалося як окремий бізнес, яким займаються люди зі зв’язками. Вони не тільки підкажуть, як провернути операцію так, щоб держава залишилася винною, а й забезпечать найшвидшу виплату компенсації з бюджету. Раніше такі зловживання здійснювали окремі чиновники податкових органів, тепер цією лазівкою активно користуються і державні керівники обласного рівня. На це вказує серія скандалів, що прокотилися країною, пов’язаних із протестами місцевих рад проти дивних відшкодувань ПДВ із міських бюджетів за рішеннями судів.

Президент створив спеціальну комісію, яка займеться проблемами адміністрування податку на додану вартість і його відшкодування експортерам. Той факт, що комісію очолила Тетяна Корнякова, багато говорить про очікувані підсумки роботи нового органу. Зараз вона очолює Координаційний комітет із боротьби з корупцією й організованою злочинністю при Президентові, а до приходу на нинішній пост працювала заступником генерального прокурора. Т. Корнякова впритул займалася гучними справами, що закінчилися відставками кримських мерів та віце-прем’єра Козаченка. Про те, що цієї комісії побоюються, свідчить звернення 56 депутатів до Конституційного Суду з проханням визнати незаконним створення Координаційного комітету із боротьби з корупцією й оргзлочинністю. Цього разу Т. Корнякова займеться перевірками податкових органів на предмет законності адміністрування ПДВ.

Тим часом Президент ініціював прискорене введення ПДВ-рахунків, що також, на його думку, має знизити напівтіньовий імідж податку. Нагадаємо, спецрахунки для податку на додану вартість планують ввести не з 1 червня, а з 1 квітня. Не до жартів буде бізнесменам у цей день сміху. Адже сам механізм введення ПДВ-рахунків готують поспіхом. Нагадаємо, що на сьогодні ПДВ-рахунки введено лише в одній країні світу — Болгарії. Але там механізм вводили і коректували два роки, з добровільним переходом підприємців на нову систему сплати ПДВ. А наші чиновники планують завершити розробку всіх нормативних актів за два тижні. Проте ні голова Національного банку Сергій Тігіпко, ні перший віце-прем’єр Микола Азаров не висловлюють особливої стурбованості стосовно дефіциту часу. А це означає, що нові рахунки, схоже, все ж введуть уже найближчим часом.

Бізнесмени, банкіри та бухгалтери чекають цієї події з тривогою. Вони вже неодноразово були свідками неповторної якості документів, які розробляють наші чиновники поспіхом. Сподівання, що новий порядок буде відкоректовано в процесі прийняття відповідного закону Верховною Радою, навряд чи виправдаються. Судячи з усього, урядові юристи зробили висновок про можливості введення ПДВ-рахунків без допомоги парламенту. Хоча такі рахунки не передбачені законом «Про податок на додану вартість». Причини такого поспіху, очевидно, полягають у катастрофічних підсумках збирання ПДВ після двох місяців 2004 року. Збирають податку до бюджету вдвічі менше, ніж виплачують. Якщо якість розроблюваних документів буде низькою, масштабна атака на тіньовий ПДВ може зіткнутися з неприйняттям із боку бізнесменів. А це загрожує збільшенням тіньової частки в економіці. А отже, і висновки спецкомісії Тетяни Корнякової, які вона має надати до 1 червня, можуть запізнитися. Адже до того часу тіньові схеми працюватимуть уже не на уникнення ПДВ, а на забезпечення розрахунків «чорним налом».

Сергій СИРОВАТКА, «День»
Газета: 
Рубрика: