Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Покінчили з невизначеністю — маєте кредит

24 червня, 2006 - 00:00

Світовий банк вітає завершення переговорів про створення коаліції демократичних сил в Україні. Як повідомив його директор в Україні, Білорусі та Молдові Пол Бермінгхем, завершення переговорів дозволяє чекати формування нового уряду країни, що знижує рівень невизначеності. «Ми бачимо, що в Україні буде уряд, і це добре. Це важливий і необхідний крок. Це мало статися, й це сталося», — сказав учора Бермінгхем журналістам.

Однак банк, за його словами, хотів би зрозуміти економічні пріоритети нового уряду, і з цією метою аналізує програму діяльності коаліції, оприлюднену в четвер.

Проте програма навряд чи вплине на рішення банку надати Україні позику на $150 млн. для реалізації проекту «Розширення доступу до ринків фінансових послуг». Відповідну угоду було підписано учора Бермінгхемом та заступником міністра фінансів України Володимиром Матвійчуком. За рахунок коштів позики, вказується в прес-релізі, через українські банки ПриватБанк (Дніпропетровськ), «Надра» (Київ) і Кредитпромбанк (Київ), що були відібрані на конкурсній основі, малим і середнім підприємствам, а також органам місцевого самоврядування надаватимуться кредити. Кошти позики також направлятимуться на підтримку розвитку Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг і Державної іпотечної установи.

Позика надається на 20 років, включаючи п’ятирічний пільговий період. За словами Матвійчука, процентна ставка з позики прив’язана до ставки Libor і тому може змінюватися. Поки ж вартість коштів, що залучаються, в доларовому еквіваленті становить 5,7%. При цьому, з урахуванням плати за обслуговування позики, що стягується урядом, вартість коштів для банків-учасників проекту складе близько 7,5% річних. Як вважає Матвійчук, із суми позики $125 млн. позики буде направлено на кредитування, тоді як інші кошти — на допомогу фінзакладам. Окрім того, заступник міністра фінансів повідомив, що кількість банків-учасників реалізації проекту може збільшитися до п’яти, оскільки ще два банки лише дещо не відповідали встановленим вимогам відбору.

Інф. «Дня»
Газета: 
Рубрика: