Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Попит на мертвому ринку

Торговці змушені таїтися
12 листопада, 1998 - 00:00

Порівнюючи нинішнє становище з ситуацією місячної давності бачиш, що за тиждень продається зараз доларів у 1,5 раза більше ($105,78 млн. — на початок жовтня). У останні два дні обсяг попиту збільшився до $20—21 млн. порівняно з $12,89—18 млн. на початку тижня.

Сили тих, хто стояв за зміцнення гривні, до якого ми (за нетривале життя цього явища) вже встигли звикнути, схоже, вичерпуються. Через тиждень-інший, ситуація може нагадати нормальну ажіотажну. Масова «доларизація» ще раз доведе, що спокійно буває тільки перед бурею. Приводом можуть стати або розширення валютного коридору, або додаткова емісія грошей для погашення боргів уряду, розмовами про яких нас годують вже не перший день. І ми, до речі, вже дозріли.

Деяка стабілізація на валютному ринку порадувала операторів Позабіржової фондової торгової системи (ПФТС). Минулого тижня щоденний індекс ПФТС підріс майже на три пункти і досяг (поки рано говорити закріпився) на критичній психологічній позначці у 20 п. Індекс почав зростати з самого початку тижня і практично без помітних стрибків досяг бажаних 20,05 п. Щоправда, зростання індексу не підтвердилося обсягами торгів, які поменшали майже втричі й становили 1,2 млн. грн. Торговці завмерли в очікуванні, але продавати, фіксуючи збитки, ніхто не хотів. Попит, який з’явився на майже мертвому ринку, примушував ніби причаїтися, хоч напрошувався очевидний висновок: попит тому й виник, що все дивно дешево. І якщо акції подорожчають, то він, мабуть, піде на спад. Експерти ринку стверджують, що ажіотаж продовжиться два-три тижні, після чого ситуація може стати дзеркальною — індекс провалиться, а обсяги збільшаться.

А поки інтерес дослідників привернула структура операцій. Корпоративні цінні папери були хітом — 66,88% від всього обсягу (такого не було вже давно), ОВДП — 22,31% і векселі — 10,81%.

До першої п’ятірки рейтингу ПФТС за жовтень потрапили «Черкасиобленерго», пивзавод «Рогань», «Київенерго», «Центренерго», пивзавод «Славутич».

Операції з ОВДП проводилися тільки з облігаціями з терміном погашення через тиждень (приблизна прибутковість на рівні 135% річних).

Підвищилися ціни на купівлю векселів НДЦЕ (до 49% від номіналу проти 46% на початку жовтня) при ціні продажу в 50%.

Векселі «Енергоатому» оператори готові купувати по ціні 28—30% від номіналу. При такому малому наповненні грошима життя цих векселів буде не таким яскравим, як у векселів НДЦЕ.

Користуються попитом векселі «Укртелекому», хоч вони й втрачають у ціні, яка ще місяць тому була майже на 15% вищою за номінал.

№217 12.11.98 «День»

При використанні наших публікацій посилання на газету обов'язкове. © «День»

Руслан МАЛАШЕНКО, фінансове агентство «Helvex»
Газета: 
Рубрика: