Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Поради, яких не чують

Рекомендації «Блакитної стрічки» спрямовані на прискорення в Україні економічних реформ
27 листопада, 2007 - 00:00
МАЛЮНОК IГОРЯ ЛУК'ЯНЧЕНКА

Аналітично-дорадчий центр «Блакитної стрічки» оприлюднив «Рекомендації щодо економічних та інституціональних реформ», спрямовані на сприяння публічному діалогу щодо напрямків державної політики.

Презентуючи цей документ, постійний координатор системи ООН в Україні Френсіс О'Доннелл наголосив на значному прогресі, досягнутому Україною протягом останніх років. «Україна є європейською країною із швидко зростаючою економікою, в якій нині відбуваються серйозні економічні та політичні перетворення». Водночас він зауважив: «Хоча Україна досягла суттєвого прогресу в процесі переходу до ринкової економіки та в зміцненні демократії, новообрана Верховна Рада й майбутній уряд країни постануть перед необхідністю вирішити ще багато проблем».

У цьогорічних рекомендаціях «Блакитної стрічки» об'єднано всі нові та надані раніше вітчизняними та міжнародними експертами поради органам влади та громадськості нашої держави. Більшість з цих порад уже містилися в раніше оприлюднених звітах Комісії «Блакитної стрічки», аналітичних матеріалах Світового Банку, ЄБРР, Європейської бізнес-асоціації, МВФ, CASE-Україна та ОЕСР. І, за словами директора Аналітично-дорадчого центру Марчіна Свєнчіцкі, цей документ може стати корисним для українських лідерів та політиків. «Він заохочуватиме до дискусії та сприятиме досягненню консенсусу щодо життєво важливих питань із забезпечення сталого економічного зростання та реалізації європейського вибору України», — вважає аналітик.

Документ містить понад 170 рекомендацій, що стосуються найважливіших заходів, спрямованих на розбудову ринкових інститутів, забезпечення макроекономічної стабільності, отримання переваг від міжнародної торгівлі, боротьбу з корупцією, регуляторну політику та підприємництво. Серед ключових рекомендацій українському урядові — реалізація судової реформи, децентралізація державного управління, створення прозорого ринку землі та нерухомості шляхом скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, зміни нині діючого Господарського кодексу, підвищення рівня енергетичної безпеки. Аналітики також звернули увагу на необхідність переходу України до гнучкого валютного курсу, зниження податків тощо. Щодо євроінтеграції, то вони рекомендують нарешті завершити процес набуття членства в СОТ, продовжувати та врешті-решт завершити переговори щодо нової посиленої угоди з ЄС, яка містила б створення зони вільної торгівлі без виключень як головний її елемент.

Марчін Свєнчіцкі також наголосив на проблемах у приватизації та ефективності державних підприємств, які аналітик порекомендував перетворити на акціонерні товариства. «Для приватизації Україна має використати поради міжнародних організацій, котрі мають певний досвід. У державі темпи зростання не є сталими, а завдань для здійснення реформ дуже багато...», — просить прислухатися до порад організації Свєнчіцкі.

Однак цього, здається, ніхто робити й не збирається... Як зазначила заступник міністра регіонального розвитку та будівництва України Олександра Кужель, поради та пропозиції Центру цьогоріч неструктуризовані, що не дає змогу зосередитися на головному... Однак не в оформленні документа справа. Рекомендації з року в рік не змінюються зовсім не через недоопрацювання аналітиками. Пояснення значно простіше: чиновники їх просто не виконують...

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: