Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Потенційно кожне село є споживачем малої вітроенергетики»

Учасники ринку: Українські вітряки за співвідношенням ціна — якість — одні з найкращих у світі, тому мають попит навіть у Європі
10 січня, 2013 - 12:42
ФОТО РЕЙТЕР

Електроенергії з вітру 2013 року може побільшати. За прогнозами фахівців, кількість малих вітряків у приватних садибах українців зросте, як мінімум, на третину, сягнувши майже двох тисяч. Подібне зростання експерти та учасники ринку малої вітроенергетики очікують від обіцяного державою «зеленого тарифу» з 2014 року. Завдяки ньому надлишкову кількість електрики від малих вітряків українці зможуть продавати державі. Як сподіваються вітроенергетики, такий стимул має зробити інвестиції у вітер ще привабливішими, і величезний потенціал галузі вдасться реалізувати швидше.

«Потенційно кожне село, кожен населений пункт є споживачем малої вітроенергетики. Це — десятки, а то й сотні тисяч систем, котрі з маленьких об’єктів складають рішення великого питання — стабільного енергопостачання», — говорить член правління Української вітроенергетичної асоціації Микола Савчук.

Усе, що потрібно для встановлення малого вітряка на власному подвір’ї, — це приватизована земельна ділянка, бажання та, звісно ж, гроші. Натомість отримувати різноманітні дозволи, як і вимірювати вітер поруч із будинком не варто. Як запевняють фахівці, для потужностей малої вітроенергетики цілком достатньо середньостатистичного вітру в будь-якому куточку України. Справно працювати вітряк має не менше, ніж 20—25 років. Однак за нинішніх тарифів на електрику подібна інвестиція все одно окупиться не раніше, ніж за п’ять-сім років.

«Для тих, хто чекає окупності буквально через рік, на жаль, такого не буває. Тому що система також коштує грошей, — відзначає експерт компанії зі встановлення малих вітряків Ігор Капуціян. — Система, яка в змозі видати 250 кВт/год електроенергії щоденно, коштуватиме приблизно 58 тисяч гривень... У мене, наприклад, будинок близько 200 метрів квадратних. Споживання електроенергії влітку — 300 кВт. Тобто системи в 0,8 кВт плюс декілька сонячних модулів — цілком достатньо».

Ще одна перевага малої вітроенергетики в тому, що близько половини вітряків на українському ринку — вітчизняного виробництва. Як розповідають учасники ринку, українські вітряки за співвідношенням ціна — якість — одні з найкращих у світі. Тому мають попит навіть у Європі. Тим часом як в Україні конкуренцію їм складають дешевші аналоги з Китаю.

При цьому, хай як це парадоксально, вимога Закону «Про електроенергетику» щодо 50-відсоткового використання місцевої складової для відновлювальної енергетики України, яка починає діяти з 2014 року, на малу вітроенергетику не поширюється. Хоча, як вважають фахівці, це єдиний сектор «альтернативки», де вимоги закону було б реально виконати.

Олексій САВИЦЬКИЙ
Газета: 
Рубрика: