Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Потрібна переоцінка землі?

21 січня, 2009 - 00:00
ПОТЕНЦІАЛ УКРАЇНСЬКОЇ ЗЕМЛІ НЕ ПРОСТО НЕДООЦІНЕНИЙ, А ЩЕ Й НЕРЕАЛІЗОВАНИЙ... / ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Державний комітет із земельних ресурсів розробляє методику для встановлення потенційної вартості землі. Про це заявив журналістам перший заступник голови Держкомзему Антон Третяк під час прямої лінії для громадян, що пройшла в рамках проекту «Видача державних актів на право власності на землю в сільській місцевості та розвиток системи кадастру».

«Як природний капітал, — наголосив Третяк, — земля має дві складові: природну та потенціально-фактичну (залежить від ефективності технічної організації використання землі). Якщо (технічно. — Авт.) неправильно організовано використання земель, то навіть друга складова, що стосується фактичної вартості, може зменшувати або збільшувати першу складову. Ми повинні оцінити землю як природний ресурс, визначити її потенціал». За словами чиновника, порівняння української землі за німецькою методикою підтверджує, що вона має вартість у декілька разів вищу за нинішню ринкову ціну.

Сьогодні в Україні є як мінімум дві методики оцінки землі: нормативно-грошова, яку використовують при оподаткуванні, та експертно-грошова — за нею вираховують ринкову вартість. Ринкову вартість формує кількість бажаючих продати і купити чорнозем. «Якщо земля у нас має урожайність 30 центнерів з гектару, то й коштує вона рівно стільки, скільки прибутку приноситиме її власникові. От якби в Україні були такі технології, як у Голландії, тоді й земля коштувала б, як там. А до того моменту, хоч би яку методику приймали, але реальна вартість землі залишиться на нинішньому рівні», — розповідає завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного аграрного університету України Андрій Мартин. Стосовно ж нормативної оцінки, то тут можуть бути певні підтексти. Оскільки саме нормативна вартість використовується як нормативна база для оподаткування землі, то це один зі шляхів поповнення бюджету.

Та й із корупцією краще боротись, адже доки всі методики поскладають, й оцінювати вже нічого буде. Про масштаби земельного «дерибану» нещодавно розповідав навіть Президент України. У земельному відомстві звинувачення від гаранта у корупції не відкидають, мовляв, що є, то є. Зі свого боку говорять, що створили комісію для внутрішньої перевірки. «Це питання комплексне. І треба, щоб всі органи влади і правоохоронні органи залучилися до вирішення цих проблем, які указом Президента визначено. Ми, зрозуміло, уже активізували свою роботу, яка стосується правопорушень у сфері земельних відносин, але, зрозумійте, що самі з цим справитися не зможемо. Як можна навести, наприклад, порядок у Обухівському відділі земельних ресурсів, коли є три судові рішення по трьох особах, де вказано відновити на роботі начальника районного відділу. Яке рішення нам потрібно було приймати, кого відновлювати?» — резюмує Антон Третяк.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: