Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Приборкання цін

Кабмін стримує інфляцію
24 березня, 2004 - 00:00

Уряд побоюється сплеску інфляції. Віце-прем’єр Андрій Клюєв доручив міністерствам і відомствам до 1 квітня вжити заходів для зниження цін на промислову продукцію. Відповідальним за виконання цього складного завдання призначено керівника Мінпромполітики Олександра Неустроєва. Андрій Клюєв не приховує свого невдоволення роботою міністра, звертаючи увагу на слабку координацію стратегічних промислових галузей з його боку. Передусім йдеться про гірничо-металургійний комплекс, де останнім часом намітилася стійка тенденція до підвищення цін. Три тижні тому керівники металургійних підприємств і ГЗК, що забезпечують їх сировиною, пообіцяли Кабміну, що знизять ціни до рівня 1 січня 2004 року. Але ці підприємства орієнтовані на зовнішні ринки, а там останнім часом ціни зростають так стрімко, що продаж в Україні для металургів стає дедалі менш привабливою.

А якщо врахувати, що поступове підвищення газових тарифів для промислових споживачів розпочала НАК «Нафтогаз України», а з 1 квітня Росія вже вдруге за рік збільшить на 10% експортне мито на нафту, побоювання Кабміну за інфляційну стабільність виглядають цілком виправданими. Виходячи з цього, цінова політика металургії, що забезпечує чверть валового внутрішнього продукту країни, стає мало не вирішальною. Ситуація, що склалася, має й політичне підгрунтя. По суті, в руках галузевого директората нині доля міністра промислової політики. У зв’язку з цим, напевно, доречно буде нагадати, що офіційною причиною звільнення міністра палива та енергетики Сергія Єрмілова стало зростання цін у вугільній промисловості.

Поки інфляційні очікування не впливають на курс гривні, Національний банк оголосив про намір використати взаємозв’язок цих двох показників у зворотному порядку. Глава НБУ Сергій Тiгiпко заявив, що збирається укріпити курс національної валюти з метою стримати інфляцію. «Ми будемо зміцнювати гривню, хоч трохи, але будемо. Нині це дуже важливо, щоб стримати ціни», — каже головний банкір країни. На його погляд, така гра на випередження обов’язково дасть результат. У будь-якому разі для металургів привабливість продажу на внутрішньому ринку дійсно може трохи підвищитися. Інша річ, що подорожчання гривні негативно вплине на прибутковість експорту і, як наслідок, на торговельне сальдо. Тим часом голова ради НБУ Анатолій Гальчинський повідомив про зміну курсового прогнозу. Тепер очікувана середньорічна вартість гривні становить 5,33—5,38 грн./$ замість 5,38—5,42 грн./$.

А Кабінет Міністрів поки залишає в силі свої річні орієнтири щодо рівня цін. Власті розраховують знизити інфляцію 2004 року до 6,3% проти торішніх 8,2%. Поки що, якщо вірити офіційним даним, за підсумками січня-лютого інфляція становила 1,8%. У НБУ цей показник вважають прийнятним. Адже минулого року перші два місяці дали зростання споживчих цін на 2,6%. Уберегти країну від чергового цінового сплеску для нинішнього керівництва Кабінету Міністрів є не лише економічним, а й політичним завданням. Адже прем’єр-міністр уже майже не приховує своїх амбіцій щодо участі в президентських виборах. Отож можна не сумніватися в щирому прагненні уряду докласти всіх зусиль, щоб стримати інфляцію. Що не кажіть, а події в політиці іноді все-таки приносять користь економіці.

Сергій СИРОВАТКА, «День»
Газета: 
Рубрика: