Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Пробуксовка

На фоні додаткового фіскального навантаження «Укрнафта» підраховує не лише доходи, а й втрати
29 листопада, 2007 - 00:00
ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-СЛУЖБОЮ КОМПАНИИ «УКРНАФТА»

23 січня наступного року мають відбутися загальні збори акціонерів ВАТ «Укрнафта». На порядку денному звіт ревізійної комісії, її висновки річного звіту та балансу товариства за 2006 рік, затвердження річного звіту правління та балансу, а також розподілу прибутку компанії, строків і порядку виплати дивідендів за підсумками 2006 року.

Звичайно, на зборах буде розглянуто також і поточні підсумки робити товариства, які сьогодні, на відміну від попередніх років, не виглядають однозначно позитивними. Про це свідчать показники найбільшої нафтовидобувної компанії за 9 місяців 2007 року.

Звичайно, й цього року нафтовики мають значні виробничі досягнення. Ще 16 жовтня достроково виконано річний план з пошуково-розвідувального буріння. Його обсяги досягли 32 тисяч метрів. До кінця року передбачається пробурити ще близько 3 тисяч метрів понад план. Цим закладено надійну базу для видобувних робіт наступного року.

25 листопада виконано річний план з виробництва скрапленого газу. Його вироблено 173,7 тисячі тонн. Це стало можливим завдяки переробці додаткових обсягів природного та нафтового газу власного видобутку, а також понадпланових обсягів широкої фракції легких вуглеводнів (ШФЛВ) у вигляді давальницької сировини. Крім цього, дострокове виконання річного плану зумовлене впровадженням газопереробними заводами товариства комплексу заходів, спрямованих на підвищення рівня вилучення ШФЛВ із газу. До кінця року газопереробні заводи «Укрнафти» вироблять понад план ще близько 19 тисяч тонн скрапленого газу.

За підсумками дев’яти місяців цього року ВАТ «Укрнафта» перевиконала всі виробничі планові показники. Так, нафти з конденсатом видобуто 2 мільйони 372,6 тисячі тонн, що на 38,9 тисячі тонн (1,7%) більше запланованого. Газу видобуто 2 мільярди 420,5 мільйона кубометрів, що на 17,6 мільйона кубометрів (0,7%) більше запланованого.

Протягом трьох кварталів вироблено 142,8 тисячі тонн скрапленого газу, що на 15,5 тисячі тонн (12,2%) більше запланованого, а також 193,8 тисячі тонн фракції легкої, що на 14,3 тисячі тонн (8%) більше плану.

У цей період введено в експлуатацію 44 нові свердловини (37 нафтових та 7 газових), що на 14 свердловин більше запланованого, а обсяги експлуатаційного буріння досягли 116,2 тисячі метрів.

Дещо складніша ситуація з реалізацією продукції, хоча мережу автозаправних станцій ВАТ «Укрнафта» розширено до 563 АЗС. Щоправда, обсяги реалізації продукції газопереробки, як і раніше, зростали. Так, за 9 місяців (у порівнянні з аналогічним періодом 2006 року) вони збільшилися на 21,6 тисячі тонн (7,1%). У тому числі реалізація скрапленого газу — на 4,8 тисячі тонн (4,1%) до 123,3 тисячі тонн, а реалізація фракції легкої — на 16,8 тисячі тонн (9,1%) до 201,1 тисячі тонн.

А от обсяг реалізації нафти з газовим конденсатом, тобто головний показник компанії, який впливає на її доходи, за 9 місяців становив 2 мільйони 313 тисяч тонн, що менше, ніж за аналогічний період минулого рок. Чому так сталося? Одна з причин фінансової нестабільності компанії полягає в тому, що держава вольовим порядком встановила ціну реалізації газу на економічно необґрунтованому рівні — 318,78 грн. з ПДВ за тисячу кубометрів, що набагато нижче собівартості його видобутку.

Внаслідок цього доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) зменшився на 585,6 мільйона гривень ( 5,8%) і становить 9 мільярдів 430,6 мільйона гривень (за 9 місяців 2006 року — 10 млрд. 16,2 млн. грн.).

Зменшився і чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Якщо за аналогічний період торік цей показник становив 6 мільярдів 496,1 мільйона гривень, то нині він зменшився на 2 мільярди636,8 мільйона гривень ( 40,6%) істановить 3 мільярди 859,3 мільйона гривень. Відповідно чистий прибуток «Укрнафти» зменшився на 1 мільярд 128,3 мільйона гривень (-59,8%) і становить лише 758,2 мільйона гривень.

Таке істотне погіршення фінансових показників найбільшого в країні нафтовидобувного підприємства пов’язане також і в першу чергу з кардинальним збільшенням державою фіскального навантаження на нафтогазовидобувну галузь в цілому та «Укрнафту», зокрема. Йдеться про непомірне зростання рентних платежів за видобуток нафти та газового конденсату. Сплата «Укрнафти» до бюджетів усіх рівнів за 9 місяців становить більше 3 мільярдів 900 мільйонів гривень, причому левова частка від них припадає на рентні платежі — понад 2 мільярди 708 мільйонів гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року ці платежі зросли на 48%.

Що отримає від цього держава? Якщо на зборах акціонерів, що відбудуться 23 січня за підсумками 2006 року до рогзгляду та розподілу буде подано досить істотну суму, то, виходячи з підсумків роботи за дев’ять місяців цього року, можна прогнозувати, що наступного року вона буде ледве не вдвоє меншою. Відповідно, зменшаться і дивіденди, на які може розраховівати держава. А їй же, як відомо, в статутному фонді ВАТ «Укрнафта» належить 50% акцій.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: