Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Промінвестбанк» змінив власника

Уряд стверджує, що не витрачатиме гроші платників податків на рекапіталізацію банку
6 листопада, 2008 - 00:00

Вчора про це офіційно повідомив на своєму сайті Національний банк України (НБУ). Новий стратегічний інвестор уже пред’явив права на володіння та управління 68% акцій банку. Нового власника нацрегулятор не назвав, але серед найімовірніших кандидатів експерти називають консорціум у складі братів Клюєвих, Сбербанку Росії, Альфа Банку та, вірогідно, Миколи Лагуна.

За інформацією Нацбанку, тимчасовий адміністратор разом з новими власниками проведе комплекс заходів щодо фінансового оздоровлення банку. Так, до кінця 2008 року буде проведена рекапіталізацію ПІБу, в результаті якої його статутний капітал зросте більше, ніж у п’ять разів. Але крім цього доведеться повертати ще й гроші Нацбанку, який відкрив ПІБу кредитну лінію. Тому за деякими підрахунками новим власникам потрібно мати близько $2 мільярдів для задоволення всіх фінансових потреб ПІБу.

Після продажу тимчасовий адміністратор протягом п’яти днів повинен сформувати новий склад спостережної ради та правління. Претендентом на голову банку називають Ігоря Францкевича. Після цього діяльність ПІБу повертається до звичайного режиму.

Опитані «Днем» експерти позитивно оцінили продаж банку. Держава вчинила правильно, що його продає. Якщо держава щось купує, то всі ці покупки фінансуються за гроші платників податків, вважає керівник проекту Український банківський портал Олексій Лупоносов. «Якщо правильно розібратися з ПІБом, то зараз йому належать лише деякі офіси. Решту офісів банк орендує. Попередні власники багато активів (зокрема, приміщення) вивели на інші фірми у період банкротства, а зараз банк їх орендує. Тому новий власник насправді отримує брендове ім’я, багато обов’язків та можливість працювати з клієнтською базою», — говорить він «Дню». Інше питання, що для швидкого продажу ПІБу (без цього кредиту від МВФ Україні не бачити) держава заплатила додатковими поступками, вважає Лупоносов: «Як вони (уряд і Нацбанк. — Авт.) знайшли цього інвестора і як зацікавили — залишається питанням. Нам же не відома зворотна сторона цих домовленостей. Можливо, там якісь податкові преференції для банку на окремий період, якісь обіцянки з обслуговування певних рахунків, щоб можна було відбити витрати з прибутку. В будь-якому випадку, я впевнений, існує взаємовигідна домовленість, всі деталі якої ще зараз не відомі».

За словами екс-керівника групи радників голови Нацбанку Андрія Кияка, «враховуючи фінансове навантаження на бюджет та фінансову кризу, продаж ПІБу приватному інвестору, а не передача його у власність держави, — рішення правильне. Питання в іншому — чи адекватна ціна купівлі?» Сьогоднішня реальна ціна банку два-три мільярди гривень. В той час, як раніше за нього могли б дати й більше.

На думку експертів, прихід нового власника додасть стабільності у роботі банку. За словами Кияка, швидкість відновлення нормальної роботи ПІБу залежатиме від об’єму влитого інвесторами капіталу та відкоригованої стратегії розвитку. «Якщо ці дві позиції будуть успішно виконані, то вони повернуть максимальну довіру вкладників і клієнтів до ПІБу. Думаю, що протягом 2009 року ми побачимо вже покращену ситуацію».

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: