Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Путін іде стежкою... Януковича»

Шість порад урядові від Андерса АСЛУНДА — фахівця, який уже багато років вивчає російську та українську економіки
23 вересня, 2014 - 12:59
АНДЕРС АСЛУНД
АНДЕРС АСЛУНД

Україні потрібні невідкладні реформи, щоб втриматися на плаву. Так вважає старший науковий співробітник Інституту світової економіки Петерсона Андерс Аслунд. Про це він заявив під час візиту до України на бізнес-зустрічі в ЄБА. Пан Аслунд спеціалізується на дослідженні питання переходу від планової економіки до ринкової. Він працював економічним радником при вищому керівництві в кількох пострадянських країнах, а з 2003 року був директором Російської та Євразійської програми Фонду Карнеґі за міжнародний мир. Він прибічник початку радикальних економічних реформ у Східній Європі. Ось вже багато років Андерс Аслунд вивчає російську і українську економіки і наразі готує вихід друком книжки про Україну. Він проаналізував її економічний розвиток і дає відповіді на запитання, що ж було зроблено не так за всі 23 роки, та як це виправити зараз.

На думку експерта, перед Україною стоять шість важливих завдань, які треба вирішити найближчим часом.

Перше — провести парламентські вибори. «Жодні реформ не проводитимуться в країні без концентрації політичної волі. Для цього потрібні реформіст-президент і парламент, здатні їх упроваджувати. Президент — є. А ось хороший уряд неможливо отримати без хорошого парламенту»,  — упевнений він. Проте, за словами Аслунда, повністю прозоро обрати парламент не вдасться: новий виборчий закон не ухвалено, і вибори розігруватимуться за старою системою. Хай там як, а, на думку експерта, головна мета цих виборів — розібратися з олігархами, тобто зменшити їхній вплив на економіку країни. Він резюмує, що, мовляв, не зрозуміло, чому в період кризи держава повинна віддавати кілька відсотків ВВП олігархам. Цій практиці час класти край, переконаний експерт. «Після парламентських виборів настане час для великих реформ», — упевнений він.

Друге — боротьба з корупцією. Це означає дерегуляцію економіки. Аслунд запевняє, що замість 83 регуляторних органів уряду треба скоротити їх кількість до одинадцяти. Проте вже те, що Кабмін хоче  зменшити кількість дозвільних органів наполовину, теж добре. Очищення системи неможливе й без реформи судової системи, додає він. Саме судді — це постійне джерело корупції, переконаний експерт. Помічених у корупції служителів Феміди треба позбуватися за допомогою закону про люстрацію, каже він.

Третє — реформа фіскальної системи. Аслунд радить Кабміну відмовитися від ідеї запровадження регресивних податків на зарплату і прогресивних — на дохід. На думку старшого наукового співробітника Інституту світової економіки Петерсона, зараз потрібно привести податки до єдиної, прогресивної моделі в рамках підготовленої податкової реформи. Адже 55% української економіки — в тіні. І зменшити цей показник за допомогою запропонованого підходу КМУ — не вдасться, вважає він.

Четверте — скоротити субсидії на оплату енергоресурсів. За його словами, Україна щороку витрачає 10% свого ВВП на ці цілі. Але, по суті, одержувачами цих грошей є дві особи, імена яких знає вся країна (вони володіють енергозабезпечувальними підприємствами).

П’яте — розвиток внутрішнього видобутку газу, наприклад, шляхом запровадження грошової компенсації таким компаніям. Аслунд упевнений, що це коштуватиме  дешевше і посилить енергобезпеку країни, зокрема допоможе зменшити залежність від Росії.

Шосте — радикально переглянути і урізати список осіб, які отримують привілейовані пенсії. За підрахунками експерта, щороку Україна віддає таким пенсіонерам 18% ВВП! Усе це — армія колишніх чиновників, до яких є запитання. Наприклад, резюмує він, у відставку відправляють генералів, що не виконали свого обов’язку, — і в результаті останні втрачають посади і йдуть на величезні пенсії. За що їм платити, запитує він.

На думку старшого наукового співробітника Інституту світової економіки Петерсона, ці зміни Україні треба проводити дуже швидко. «Ситуація переддефолтна. Передбачається спад ВВП України на 7,5%, 20% економіки сьогодні поза управлінням державою, поза правим полем. Бюджетний дефіцит — 10% від ВВП. МВФ чекає, що держборг України з 40% наприкінці минулого року зросте до 73% до кінця наступного року. Це дуже-дуже погана ситуація. І війна її ще погіршує. Вам потрібно зробити дуже радикальні речі, щоб не допустити дефолту», — пояснює він причини необхідності якомога швидшого проведення цих реформ.

Проте, незважаючи на песимістичні прогнози щодо української економіки, Андерс Аслунд все ж бачить причини для оптимізму, передусім в питанні війни з Росією. Він переконаний, що остання відступить. Але вирішальну роль у цьому зіграють не економічні санкції. «Центральний банк Росії припустив, що відплив капіталу в Росії становитиме 100 мільярдів доларів. Я гадаю, що це буде не менш як 150. Ціна на нафту знижується, а з нею — і прибуток Росії від експорту. Я чекаю, що ці чинники призведуть до спаду ВВП Росії на 3% цього року», — каже він. За його словами, навряд чи буде економічне зростання в РФ і 2015 року. Оскільки РФ — це корумпована країна, де більшість корумпованих доходів йдуть вгору, то, на думку експерта, це означає, що весь тягар від скорочення економіки ляже на плечі населення. А соратники Путіна, які намагатимуться втихомирити народне незадоволення, зажадають більшої частки в держбюджеті, прогнозує експерт. Це дуже схоже на той шлях, яким пішов Янукович, упевнений Аслунд. «Путін робить ті ж помилки: він ділитиме корумповані доходи з дедалі меншим колом людей і впаде у викопану ним же самим яму», — деталізує він.

За словами Андерса Аслунда, окрім цього, проблемою для російського президента стають вже й тіла убитих російських солдатів. Солдатські матері здіймають хвилю протесту в Росії, і у росіян вже виникає запитання: «Куди діваються їхні діти, якщо немає офіційно війни?» Президент, який не може дати відповіді, опиняється у складній ситуації, упевнений він. На думку експерта, в Росії слід чекати сильної внутрішньополітичної реакції, яка вплине на Путіна більше, ніж економічні санкції.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: