Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Рівність — запорука інвестицій

Так вважають у... Мінфінi
29 жовтня, 2005 - 00:00

Знайдено ще одну причину, через яку інвестиції не надійшли в Україну. Її виявив департамент податкової та митної політики. За словами його директора Дениса Фудашкіна, фактором, який понижує інвестиційну привабливість України на міжнародному ринку, можна назвати існування можливостей для ухилення від податків (читай: за допомогою податкових пільг).

Зараз Мінфін займається адаптацією нашого податкового законодавства до норм ЄС, яке в основному полягає в усуненні податкової дискримінації та створенні рівних умов оподаткування. На думку Фудашкіна, в іншому українське податкове законодавство практично вже наблизилося до норм ЄС. Ухвалені всі необхідні закони з податків. Навіть стандарти ПДВ, за винятком галузі сільського господарства, відповідають загальноприйнятим. З цим, щоправда, можуть не погодитися всі ті, хто сплачує і не сплачує цей податок. Навіть глава попереднього уряду називав його кримінальним. Зараз, до речі, в парламентських кулуарах обговорюється питання про заміну ПДВ податком із обігу. Але Мінфін, за словами Фудашкіна, цю ініціативу не підтримує. Оскільки це могло б дезадаптувати наше податкове законодавство до норм Європи, де практично всюди введений саме ПДВ, і поставить наших підприємців у нерівні умови. На думку чиновника, постраждають і експортери, на яких буде покладено ще один непрямий податок, і вітчизняні підприємства, які конкурують із імпортерами, в яких вартість товарів може бути значно вищою, ніж у товарів із Європи. Щоб вивести оптимальну ставку податку з обігу, яка гарантує, що наші підприємці не стануть неконкурентоспроможними, слід перерахувати всю економіку. Це, за словами Фудашкіна, практично неможливо.

Піклуючись про те, щоб наші підприємці не відчували себе ущемленими в порівнянні з іноземними, Мінфін не забуває і про дотримання прав останніх. Як розказує Фудашкін, одним із законопроектів із адаптації, які зараз перебувають на розгляді парламенту, є скасування податкових пільг виробникам вітчизняного алкоголю. Мінфін упевнений, що податки не можуть давати підприємствам конкурентних переваг за жодних умов. У принципі, програма скасування податкових пільг вигадана не нинішнім Мінфіном. Роботу в цьому напрямку було розпочато ще в 2004 році, коли ввели змішане оподаткування тютюнових виробів, вигадали акцизні склади та ввели спеціальний режим ПДВ для підприємств сільського, лісового господарств і рибальства. Протягом цього року робота не припинялася. За цей час кілька вимог ЄС зі скасування податкових преференцій було виконано. Зокрема, відмінено пільги з виплати ПДВ для підприємств із виробництвa автомобілів, автобусів і комплектуючих виробів до них, підприємств суднобудівної промисловості, на товари (крім підакцизних) для виробництва боєприпасів, підприємств концерну «Бронетехніка України» (на матеріали і комплектуючі для виробництва БТР), для підприємств авіації. Для всіх їх відмінили векселі з терміном погашення до двох років і ввели мораторій на надання нових і розширення існуючих пільг зі сплати ПДВ. Також відмінили статті закону, який звільняє виробників легкових, вантажно-пасажирських автомобілів і мотоциклів від сплати акцизного збору з обігу. Крім того, Мінфін врегулював виплату ПДВ туристичною галуззю.

Однак Фудашкін вважає, що в Україні залишилася зацікавленість окремих суб’єктів господарювання в подальшому існуванні «маленьких офшорів», які дають конкурентну перевагу. З цим Мінфін збирається боротися й надалі.

Щоправда, більшість підприємств, які втратили податкові пільги, випускали якраз кінцеві вироби. Тому таке скасування трохи не співпадає з заявами влади про розвиток таких галузей, щоб попередити перетворення України в сировинний додаток. Безперечно, для інвестування в країну податки повинні бути рівними для всіх, проте забувати про державну підтримку власного виробника теж не варто. Адже після скасування вільних економічних зон багато інвестицій пішло з України.

Нам не варто нехтувати досвідом країн, які, вступивши до СОТ, не відмовилися від податкової підтримки деяких своїх галузей. Зокрема Індія, яка є одним із лідерів із виробництва програмного забезпечення, підтримує цю галузь саме податковими преференціями.

Наталя ГУЗЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: