Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Росія хоче відкоригувати українську Угоду про асоціацію з ЄС

Експерт: «Нас атакують по всіх фронтах: воєнному, внутрішньополітичному, економічному»
12 вересня, 2014 - 12:09
Ігор БУРАКОВСЬКИЙ

Росія передала Україні та Євросоюзу свій проект документа про набуття чинності Угоди про асоціацію України з ЄС, який мінімізує російські «втрати». Про це заявив глава Мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв. «Ми підготували і передали нашим колегам — українським і європейським — проект угоди про набуття чинності Угоди про асоціацію, який, формально не вносячи змін у текст, що ускладнило б становище наших партнерів, давав би можливість ввести одночасно з угодою норми, що дозволяють зняти наше занепокоєння», — повідомив Улюкаєв в середу на зустрічі президента РФ із членами уряду.

В Москві пропонують внести корективи в п’яти напрямах. Перший — митні тарифи. Українським виробникам пропонують відмовитися від введення впродовж певного часу нульового тарифу по 144 товарних позиціях. «Лібералізація тарифу між Україною та ЄС, за нашими розрахунками, в перший же рік завдасть збитку російським виробникам у розмірі не менше 100 мільярдів рублів через витіснення російських товарів з українського ринку», — повідомив голова Мінекономрозвитку РФ.

Другий напрям, за його словами, пов’язаний із технічним регулюванням. Таким чином, російська сторона пропонує залишити для українського виробника можливість вибору в залежності від орієнтованості підприємств — чи переходити на європейські стандарти, чи надалі користуватися російськими Гостами. Третій —  ветеринарні й фітосанітарні заходи. Українським виробникам пропонують надати можливість здійснювати постачання по тих сертифікатах, які є зараз.

У напрямі митного адміністрування пропонується зберегти інформаційний обмін між митними службами України та Росії. «Збереження форм і порядку отримання відповідних сертифікатів», — уточнив Улюкаєв. П’ятий напрям, за його словами, стосується енергетики.

Як Україні та ЄС варто було в відреагувати на ці папери Мінекономрозвитку РФ, «День» запитав у голови правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігоря БУРАКОВСЬКОГО:

— Наші відносини з Європейським союзом — це двосторонні відносини. І якби ми були, наприклад, членом Митного союзу і пробували зробити подібні угоди з ЄС, то, звісно, нам би довелося погоджувати свої позиції з третьою стороною. Але на сьогодні ми не є членами МС. І я гадаю, що наразі просто відбувається модифікація намагань Росії пригальмувати європейську інтеграцію України. Раніше наводилися економічні аргументи, потім — фінансові, коли Януковичу дали кредит в 15 мільярдів доларів. Сьогодні ж відбувається атака по всім фронтам, починаючи з внутрішньополітичного і закінчуючи економічним. На жаль, по середині знаходиться воєнний фронт.

З іншого боку, Росія намагається втягнути Європейський Союз та Україну в «діалог», результатом якого має стати гальмування української євроінтеграції. Якщо ми втягнемося в цей діалог, то змушені будемо фактично узгоджувати свою політику з Росією, як з боку ЄС, так і з боку України.

Якщо поглянути суто з практичної точки зору, там немає нічого, що вимагало би повної присутності Росії. Це абсолютно політичний чинник. І тому нам потрібно й далі рухатися в Європейському напрямку — прийняти Угоду про асоціацію та імплементувати її. А якщо Росія хоче щось обсудити, то ми можемо вести обговорення на рівні експертів. Проте рішення цієї групи не означає необхідності внесення змін до Угоди.

Марія ЮЗИЧ, «День»
Газета: 
Рубрика: