Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розриву не буде

Податкова звітність складатиметься за даними бухгалтерського обліку
19 липня, 2007 - 00:00

Наприкінці минулого тижня в Україні святкували День бухгалтера. Вітаючи представників цієї важливої для економіки країни професії, в урядових колах відзначали, що нині перед бухгалтерами стоять надзвичайно важливі завдання, пов’язані з інтеграцією України до світової спільноти. На перший план тут виходить необхідність впровадження у практику бухгалтерського обліку підприємств міжнародних стандартів. За словами начальника управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів Людмили Ловінської, це завдання обумовлене переорієнтуванням економіки країни на ринкові механізми господарювання.

Сьогодні в Україні вже розроблено та прийнято 31 національний стандарт бухгалтерського обліку. У жовтні минулого схвалено Стратегічні напрямки розвитку бухгалтерського обліку в Україні. Після консультацій з міжнародними експертами затверджено план заходів щодо їх практичної реалізації, зокрема, у сфері законодавства.

У День бухгалтера йшлося про те, що для адаптації законодавства з питань бухгалтерського обліку до законодавства Європейського Союзу Мінфін вже підготував проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань бухгалтерського обліку», який схвалено Кабміном та подано до Верховної Ради. Ним, зокрема, передбачається внести зміни до закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» щодо запровадження підприємствами-емітентами, цінні папери яких знаходяться у лістингу організаторів торгівлі на фондовому ринку, складання фінансової та консолідованої фінансової звітності за міжнародними стандартами. З метою уніфікації норм бухгалтерського обліку з податковим законодавством, передбачено складання податкової звітності за даними бухгалтерського обліку.

Для роз’яснення відповідних норм розроблено та затверджено методичні рекомендації про складання регістрів бухгалтерського обліку податкових різниць, валових доходів та валових витрат. Регістри призначені для систематизації даних бухгалтерського обліку з метою складання розрахунку і визначення витрат (доходу) з податку на прибуток для складання звіту про фінансові результати. Як вважає Ловінська, запропоновані форми облікових регістрів впорядковують цей процес і роблять його прозорим, як для власників, так і для Державної податкової адміністрації.

Експерт пояснює, що розділ «Податок на прибуток підприємств» проекту Податкового кодексу також побудований на методологічних засадах складання податкової звітності за даними бухгалтерського обліку. Цим здійснена уніфікація норм оподаткування податком на прибуток підприємств та податком на додану вартість, що ґрунтуються на принципі «першої події», з принципами та методами бухгалтерського обліку, в частині термінології, а також методів оцінки активів (необоротних матеріальних, нематеріальних активів, запасів) з метою нарахування амортизації та здійснення розрахунків приросту (убутку) запасів. Уніфікуються також розрахунки впливу валютних курсів, критеріїв визнання податкового кредиту та податкових зобов’язань. Таким чином, у проекті Податкового кодексу врахована багатоваріантність методів оцінки, обліку і процедур, передбачена положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

Як наголошує Ловінська, робота щодо реформування бухгалтерського обліку в рамках адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу підвищить рівень бухгалтерської спільноти, прискорить процес інтеграції нашої держави до Європи та сприятиме формуванню сприятливого інвестиційного клімату.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: