Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Розвиток ринку іпотеки залежатиме від доступу до дешевих довгострокових кредитів

22 листопада, 2007 - 00:00

Криза іпотечного ринку в США призвела до того, що позики в іноземній валюті для українських банків стали не такими досяжними, як раніше. До того ж, у вітчизняних банків спостерігається надлишок гривневої ліквідності, що спонукає їх видавати кредити лише в національній валюті...

«Старі джерела фінансування — запозичення на ринку капіталів під невеликі відсоткові ставки на сьогоднішній день стали проблематичними. І подальший розвиток ринку залежить від того, як легко знайдеться дешевий доступ до довгострокових кредитів», — розповідав на круглому столі «Нові тенденції іпотечного ринку» заступник голови правління Державної іпотечної установи Сергій Волков.

Втім, банкіри запевняють, що на сьогодні ринок іпотечного кредитування зберігає темпи зростання... «Його об’єми складають 46,8 мільярда гривень, доля іпотеки постійно зростає в загальному портфелі комерційних банків. А з 2005 року цей ринок виріс у 15 разів, — стверджує виконавчий директор Української національної іпотечної асоціації Олексій Пилипець, і додає, — однак поки що існує проблема високої валютизації іпотечних кредитів: сьогодні близько 88,5% кредитів — в іноземній валюті».

Тож колеги Пилипця прогнозують переорієнтування вітчизняного іпотечного ринку на національну валюту. Керівник напрямку з продажу іпотеки «Альфа-Банку» Станіслав Мошкін пропонує використати «досвід Російської Федерації, де дуже значна частина іпотечних кредитів — у російських рублях». Експерт запевняє, що в Україні «ставки в доларах та гривнях практично зрівнялися, долар нівелюється та зникає з ринку, а гривня вже загальнопоширена та звична».

Волков також вважає це необхідною умовою подальшого розвитку бізнесу... «На мій погляд, девалютизація ринку й стимулювання появи таких безпечних стабільних інструментів, як, наприклад, іпотечні облігації, є запорукою не лише успішного розвитку іпотечного кредитування, а й успіху проведення пенсійної реформи й успіху інших сфер економіки», — зауважує спеціаліст.

Що ж до короткострокових прогнозів іпотеки, то банкіри сподіваються на подальше зміцнення ринку, на якому для великих гравців іпотечне кредитування відіграватиме значну роль... «Близько 10% усіх банківських активів в Україні на сьогоднішній день розміщені в іпотеці, адже іпотека для них — це «довгограючий» продукт. А джерел довгострокового ресурсу не так уже й багато, «довгострокової» гривні теж, на жаль, немає... — пояснює генеральний директор IMB Group Грег Краснов і робить свій прогноз: — У 2008 році ми побачимо подальшу консолідацію ринку (сьогодні близько 80 його відсотків сконцентровано в десяти топ-гравців). Також ми спостерігатимемо посилення ролі дочірніх банків західних гравців, котрі даватимуть їм свій ресурс. Побачимо більш жорстку стандартизацію, що приведе до раціональнішого управління ризиками в іпотеці...».

Проте, як зазначають банкіри, основна, здавалося б, ціль іпотеки — ринок нерухомості є й головною її проблемою, адже торговці нерухомістю в питанні формування ціни «країв не бачать». «Купити квартиру навіть із допомогою іпотеки фактично нереально! Середня вартість квадратного метра в Києві вже становить $3200! Якщо в Румунії, Болгарії тощо рентабельність будівельників складає 20— 30%, то у великих містах України рентабельність сягає 300—500%!», — обурюється Олексій Пилипець. Він констатує, що внаслідок цього останнім часом збільшується частина позик на придбання меблів, здійснення ремонту тощо...

Тож виходить, що для придбання житла незаможним сім’ям залишається чекати кращих умов кредитування. Принаймні самі банкіри на кращі умови сподіваються... «Будемо надіятися, що у банків з’явиться доступ до довгострокових фінансових ресурсів і процентні ставки знизяться... Але все насправді за іпотечними облігаціями, тому що тільки цей фінансовий інструмент дозволяє зберегти свій фінансовий ресурс! Тому ми не зможемо збудувати ринок за два-три роки, мова йде про довгострокові схеми...», — зазначає Пилипець.

Однак заступник генерального директора Київського центру нерухомості, юрист Гертруда Сиволобова зазначає, що не такі банки й «пухнасті», як здається в рекламі... «У всіх є надія, що з допомогою іпотеки населення швидше вирішить свої житлові проблеми... Проте банки нав’язують своїх страховиків, послуги яких для клієнта нерідко виявляються дорожчі, банки так само нав’язують і нотаріусів... Таким чином можу відкрито заявити, що в банках є корупція! І страховики, і нотаріуси за «нав’язування» платять чи певним працівникам банку, чи банку загалом певні проценти, внаслідок чого клієнт переплачує! Я вважаю, що хтось має цим зацікавитися... — натякає на розслідування таких випадків відповідними органами Сиволобова й нагадує банкірам про права клієнтів: — Клієнт має право вибирати нотаріуса, страхову компанію, а банк повинен забезпечити прозорість усіх цих тарифів, тим більше, що до цього зобов’язує Національний банк».

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: