Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Щоб працювали європейські стандарти

Світовий банк виділив на це Україні $70 мільйонів
14 серпня, 2004 - 00:00

Учора в Хмельницькому розпочала свою роботу дводенна конференція «Фонд соціальних інвестицій як інноваційний інструмент для здійснення соціальних перетворень».

Механізм фондів соціальних інвестицій було винайдено Світовим банком ще на початку 80-х років, і на сьогодні вони розвиваються у понад 50-и країнах світу. Однією з головних переваг механізму фондів є адресність та здатність створити передумови для сталого соціального розвитку через орієнтацію на потреби громад, розвиток їхнього організаційного та управлінського потенціалу.

Міністерство праці та соціальної політики є головним розпорядником коштів позики Світового банку, а це 70 мільйонів доларів. Проект «Фонд соціальних інвестицій» спрямовується на реформування соціальної сфери. При цьому ставиться мета досягти європейських стандартів соціальних послуг. Такі стандарти вимагають в першу чергу реформування чинної нормативно-правової бази.

Виступаючи на конференції, міністр Михайло Папієв наголосив, що кошти на реалізацію своїх проектів отримають всі області України. Проте ініціатива повинна виходити від громадськості. Якщо два відсотки необхідної суми для реалізації проекту збере саме громадськість, вісім відсотків виділить місцевий бюджет, то решту — 90 відсотків коштів — надає Фонд у формі довгострокового кредиту на дуже вигідних умовах. Передбачається, що в кожній області по два найбільш проблемні райони отримають кошти в сумі близько мільйона гривень. Швидше за все, вони будуть використані на будівництво шкіл, мостів, доріг, створення та реконструкцію об’єктів комунальної та соціальної сфери.

Тетяна ДУБНА
Газета: 
Рубрика: