Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спецфонд для риб

Держрибагенство хоче використовувати штрафи браконьєрів і плату за вилов на відновлення екосистеми водойм
29 березня, 2016 - 11:05
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Держрибагентство ініціює створення спеціального фонду фінансування рибного господарства. Відповідні нормативні акти наразі проходять погодження в КМУ України. Про це повідомив голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

За його словами, створення спецфонду надало б державі можливість підтримати такі напрямки рибного господарства України як аквакультура та селекція, меліоративні заходи, наукові дослідження та зариблення. Коваліва зауважив, що ці напрями є дотаційними для держави у більшості європейських країн, проте в Україні їх фінансування є вкрай малим — наука отримала на 2016 р. 600 тис. грн, а програми зариблення не фінансуються з 2013 р.

«Зрозуміло, що в нинішніх умовах держава не може виділити необхідні кошти на зариблення водойм, хоча в попередні роки завжди така програма існувала. Проте природний ресурс зменшується і не відновлюється. Вихід із цієї ситуації — створення спеціального фонду або спеціалізованого рахунку, з прозорим та зрозумілим для суспільства механізмом розподілу коштів», — наголосив Ярема Ковалів. Він пояснив, що кошти для наповнення фонду є «всередині» самої галузі. Це кошти, отримані за оплату штрафів, наприклад, за браконьєрський вилов, компенсація за втрати в ході проведення днопоглиблювальних робіт, плата за вилов риби промисловиками тощо.

«Логіка цих коштів свідчить про те, що вони мають бути спрямовані на зариблення наших водойм та інші програми із розвитку рибного господарства. Зараз же вони надходять до державного бюджету і, на жаль, використовуються не в таких цілях», — наголосив Ковалів.

Голова додав, що ідею спецфонду цілковито підтримують громадські активісти й експерти рибної галузі. «Про неї також говорили з представниками Європейського Союзу, і вона отримала підтримку. Ми вважаємо, що створення такого фонду дасть значний поштовх для розвитку рибного господарства», — відзначив Ковалів.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: