Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Спільна, але невдала

«Укрнафта» просить не заважати її розриву з неспроможним інвестором
3 серпня, 2006 - 00:00

Найбільша в Україні нафтовидобувна компанія ВАТ «Укрнафта» просить Президента України Віктора Ющенка, Верховний і Вищий господарський суди України втрутитися в ситуацію, пов’язану з розглядом справи про розрив договору про спільну діяльність із ТОВ «Інтернафтотрейд».

У зверненні зазначається, що окремі впливові особи держави, лобіюючи інтереси приватної компанії, намагаються впливати на судову владу. «Укрнафта» просить припинити їхнє втручання в розгляд судових справ, здійснюваний усупереч Конституції та вимогам процесуального законодавства. Компанія повідомляє, що має підстави вважати, що в розгляд справи втрутилися впливові особи (їхні прізвища уточнюють), чим ставиться під загрозу енергетична безпека держави, яка значною мірою забезпечується енергоресурсами, що добуваються на підприємствах компанії.

Як повідомляється в зверненні, зважаючи на явні, грубі та цинічні дії ТОВ «Інтернафтотрейд», яке майже заволоділо родовищем у Чернігівській області, ймовірно, вважаючи його своєю власністю та джерелом підтримки певних політичних інтересів, 11 листопада минулого року суд розірвав договір про спільну діяльність із цим товариством. Але, як зазначається в зверненні, «ця компанія (ТОВ «Інтернафтотрейд») старалася і зараз старається відновити свій одноосібний контроль над державними надрами під сумнівними схемами, намагаючись залучити до перегляду судових рішень впливових у державі осіб». В «Укрнафті» наголошують, що всі судові інстанції України встановили правомірність її вимог відносно необхідності розриву цього договору. Так, ухвалою Верховного Суду України від 20.07.2006 р. відмовлено в порушенні провадження з перегляду в касаційному порядку постанови Вищого господарського суду України від 27.06.2006 р. у вищезазначеній справі. «Ця ухвала є остаточною й оскарженню не підлягає», — цитується в зверненні витримка з судового рішення. «Попри це, певні впливові в державі особи, які лобіюють діяльність ТОВ «Інтернафтотрейд», намагаються впливати на розгляд справи вже після того, як Верховний Суд України розглянув можливість оскарження рішень попередніх інстанцій і відмовив у перегляді постанови ВГСУ», — інформують автори звернення та наводять факти, що свідчать про те, що судова система піддається тиску. Так, Верховний Суд України 27.07.2006 р. терміново витребував справу з Вищого господарського суду України для повторного вирішення питання про перегляд справи.

«Укрнафта» має докази, що з 2004 року всі роботи на родовищі виконують виключно за рахунок ВАТ «Укрнафта». «Інтернафтотрейд» не бере жодної участі у фінансуванні витрат, пов’язаних із експлуатацією родовища, а лише систематично намагається привласнити здобуті за рахунок «Укрнафти» (50% якої належать державі) природний газ і нафту, укладаючи без згоди з «Укрнафтою» договори на реалізацію.

«Укрнафта», повідомляє агентство УНІАН, звертається до Президента Віктора Ющенка як до Гаранта Конституції з проханням втрутитися та покласти край спробам певних впливових осіб чинити тиск на Верховний Суд із тим, щоб він повернувся до питання про прийняття справи до перегляду». «Укрнафта» висловлює надію й упевненість, що на рішення вищої судової інстанції, яка є еталоном правосуддя, не можна впливати в позасудовому порядку.

Газета: 
Рубрика: