Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Створено перше сучасне українське авто

Не лише складання, фарбування й зварювання нового «ЗАЗ Forza», а й двигун будуть «домашніми»
22 лютого, 2011 - 00:00
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА / «День»

ЗАТ «Запорізький автомобілебудівний завод» днями представив своє нове дітище — автомобіль класу «С» «ЗАЗ Forza». Вироблене спільно з китайською фірмою «Chery Automobile» авто, як неодноразово підкреслювали на презентації представники обох компаній, не лише стильне завдяки дизайну, зробленому італійським ательє Torino Design, а й має ряд сучасних опцій для комфорту, надійності та безпеки. Крім того, запевняє виробник, автомобіль цілком конкурентний за ціною. Адже придбати новий «ЗАЗ Forza» українці зможуть за 79,9 тисяч гривень.

До кінця року «ЗАЗ Forza» можна буде спокійно називати справді українським авто, підкреслює заступник голови правління ЗАТ «ЗАЗ» Юрій Плечун. «За правилами визначення країни походження для того, щоб автомобіль вважався вироблюваним у країні, досить зварювання, фарбування і складання. Плюс — 51% доданої вартості, — пояснює експерт. — Цей автомобіль за всіма правилами визначення — 100% український автомобіль, оскільки навіть силовий агрегат до нього виробляється в Україні — на Мелітопольському моторному заводі».

До того ж, відзначив на прес-конференції голова правління ЗАТ «ЗАЗ» Микола Євдокименко, «ЗАЗ» і далі продовжуватиме відповідально ставитися до собівартості нового авто, виробляючи запчастини й компоненти в Україні, зокрема, на «ЗАЗ». Сировина й матеріали, з яких виготовлятимуть деталі, стверджує Євдокименко, також будуть вітчизняного виробництва.

Костянтин ГРИШИН, «День»
Газета: 
Рубрика: