Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Суперечливий крок

Нацбанк хоче скасувати всі обмеження на ринку готівкової валюти
27 листопада, 2008 - 00:00

Національний банк України учора мав намір зняти всі обмеження на готівковому валютному ринку. Про це журналістам заявив перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов. За його словами, мова йде як про відмову від півторавідсоткового відхилення курсу продажу від офіційного курсу, так і про відмову від обмежень, установлених на різницю між курсами продажу і купівлі валюти. «Сьогодні (у середу. — Ред.) буде засідання правління, на якому буде ухвалено рішення про відміну всіх обмежень на валютному ринку. І комісії, і різниці між купівлею і продажем, і обмеження від офіційного курсу», — сказав Шаповалов. За його словами, планується, що дане рішення вступить у силу з четверга.

У той же час Шаповалов просить людей «припинити ганятися за «зеленими», тобто припинити ажіотажне скуповування іноземної валюти. «Щойно заспокоїться (ажіотажний попит на валюту. — Ред.), одразу зупиниться курс. Якщо продовжуватиметься практика за будь-яку ціну добути цей «зелений», то так і продовжуватиметься далі», — сказав перший заступник голови НБУ.

За його словами, погіршення курсової ситуації на ринку є на 80% результатом саме панічних настроїв українців. «Населення купило за дев’ять місяців $2,7 мільярда, а тільки за жовтень-листопад — $1,8 мільярда», — навів цифри Шаповалов.

Натомість серед економістів такі прохання й можливе рішення Національного банку України щодо скасування обмежень на валютному ринку викликають суперечливі емоції... Так, як зазначив у коментарі «Дню» економіст Борис Кушнірук, скасування обмежень може спровокувати посилення виводу капіталу за межі держави... «Проблема полягає в тому, що якщо НБУ буде проводити настільки абсурдну політику, як проводив до цього часу, то це лише додатковий привід до «банкрутства всього». Умовно кажучи, перший крок, який почнеться, — це спроба вивести гроші. Усі кредити — в долар. Це, фактично, призведе до паралічу всієї банківської системи. Бо якщо вже щось подібне робиться, то потрібно спочатку домогтися заспокоєння валютного ринку. Тобто потрібно на якісь ціні зупинитися й тримати її.

Зараз, за словами Кушнірука, паніка, яку саме НБУ багато в чому й створив, спровокував. «На мій погляд, те, що НБУ робить останні два роки, — ну це просто без слів... А останні два місяці так взагалі суцільний жах! Якщо вони ще й такий крок зроблять, буде додатковий жах...» — упевнений експерт. Ще раніше Борис Кушнірук у своїй статті на інформаційному агентстві «Уніан» взагалі зазначав, що політика Нацбанку в царині грошово-кредитної та курсової політики за останні два роки не просто наражається на звинувачення в непрофесіоналізмі, а й сіє підозри в цілеспрямованому зловживанні службовим становищем вищих посадових осіб НБУ.

Зокрема, він звернув увагу на те, що НБУ фактично вдалося до забороненого законодавством України фінансування дефіциту Державного бюджету. «Так, Мінфін 13 листопада продав облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП ) майже на 3 мільярди гривень. Попереднього разу це сталося 6 листопада — тоді теж на 3 мільярди. 10 листопада Мінфін продав облігацій на 44 мільйони гривень. Усі продані ОВДП мають строк обігу понад три роки й дохідність 15,6% річних у гривні. Єдина різниця, технічна, полягає в тому, що 6 та 10 листопада розміщувалися залишки старих ОВДП, а 13 листопада Мінфін спеціально провів нову емісію. В усіх трьох випадках формальними покупцями були комерційні банки, але ОВДП, продані 6 листопада, уже 10 листопада потрапили до портфелю Національного банку. Адже тільки в нього за період з 3 по 10 листопада зріс портфель ОВДП майже на 3 мільярди гривень...» — порахував Кушнірук.

Окремий погляд у експерта на розмови про можливу девальвацію гривні... «Девальвація може зумовити нову хвилю паніки серед населення, і тоді жодних резервів НБУ не вистачить на утримання гривні від обвального падіння», — пише Кушнірук. Це, на його думку, спричинить масову неплатоспроможність юридичних і фізичних осіб, які тільки українським банкам заборгували кредитів у іноземній валюті на загальну суму понад $30 мільярдів. А підозри щодо певних приватних інтересів у всьому, що нині діється на грошово-кредитному та валютному ринках, посилюються ще й тому, що в комерційних банків при купівлі іноземної валюти за останні кілька днів майже на мільярд доларів не зменшилися залишки на коррахунках в НБУ. «Тобто гроші на придбання іноземної валюти надійшли комерційним банкам або з рахунку Казначейства уряду в НБУ, або ці гроші дав сам Нацбанк. І те, що 17 листопада Нацбанк видав банкам 4,4 мільярда гривень, якоюсь мірою підтверджує саме цю версію», — запевняє економіст.

Отже, мільйони українців стають дедалі більшими заручниками непрофесійних і вкрай підозрілих дій керівництва Національного банку, які можуть призвести до обвалу курсу гривні та банкрутства тисяч підприємств України, при цьому десятки й навіть сотні тисяч українців утратять свої оселі, заставлені комерційним банкам, малює невтішну картину Борис Кушнірук.

Олексій САВИЦЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: