Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ситуація з боргами теплокомуненерго погіршується

Експерт: це дасть можливість «Нафтогазу» порушити питання передачі облгазів під його управління
26 серпня, 2020 - 11:26

Напередодні опалювального сезону «Нафтогаз України» виступив проти законопроєкту №3800-1 «Про внесення змін до Закону України «Про ринок природного газу» та інших законів щодо забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», який передбачає вирішення питання заборгованості на ринку газу. Станом на серпень борги становлять 114 млрд грн. Із цієї суми поточні борги теплокомуненерго, підприємств газопостачання і облгазів становить 68 мільярдів гривень. За умови нерозв’язання проблеми боргів підприємства ТКЕ і газопостачання можуть зривати продаж газу споживачам — тобто населення і ТКЕ опиняться без необхідних обсягів газу взимку.

КОМЕНТАР

Юрій КОРОЛЬЧУК, член Спостережної ради Iнституту енергетичних стратегій:

— «Нафтогаз України» фактично блокує ухвалення законопроєкту №3800-1 про списання боргів. Представники «Нафтогазу» маніпулятивно лякають суспільство словом «списання». Хоча йдеться про правове врегулювання прогалин у чинному законодавстві щодо поставок газу споживачам, які призвели до накопичення боргів. Складно звучить? На це і розрахунок. По суті живих грошей, щоб сплатити всі 114 млрд грн немає, а платити віртуальні штрафи і пені також ніхто не буде. Тому «ліквідація» такої заборгованості в умовах переходу до абсолютного ринку є об’єктивним кроком.

Водночас «Нафтогаз» у поточній діяльності використовує такі прогалини для створення штучних надприбутків компанії, тиску на учасників ринку газу, корупційного впливу на ТКЕ, створення штучних умов для виділення лімітів газу.

Ситуація з боргами погіршується. Лише за рік борги зросли на 10% — із 62 млрд грн у серпня 2019 р. до 68 млрд грн у 2020 р. Водночас це був мінімальний ріст боргів, оскільки опалювальний сезон 2019—2020 рр. виявився теплим і скоротилося споживання газу. Якщо порівняти динаміку росту боргів за два роки, то сума заборгованості зросла майже на 1 млрд доларів — на 22 млрд грн. У серпні 2018 р. борги ТКЕ і газзбутів становили 46 млрд грн.

Яку мету переслідує «Нафтогаз» «торпедуючи» законопроєкт про списання боргів на ринку газу? Це можна побачити в ситуації з боргами ТКЕ, які становлять 37 млрд грн. Із них 20 млрд грн — це наслідок того, що чинний тариф на виробництво тепла не покриває вартість його виробництво. Таку різницю ТКЕ має компенсувати держбюджет, який якраз і винен 20 млрд грн. Ще майже 10 млрд — це штрафи і пені нараховані «Нафтогазом». Як результат, для «Нафтогазу» вигідні мільярдні борги ТКЕ, оскільки це дає можливість порушувати питання передачі ТКЕ в управління «Нафтогазу» або використовувати адміністративний тиск на підприємства.

У випадку ТКЕ проблема в площині економічно необгрунтованих тарифів на теплову енергію. У випадку облгазів — це проблема заниженого тарифу на розподіл природного газу. Планове підвищення в липні цього року «завалив» «Нафтогаз» з допомогою НКРЕКП.

Закономірно, що борги населення призвели до того, що «в мінус» пішли бюджети всіх учасників ринку газу — газопостачальні підприємства, оператори газорозподільних систем, оператор газотранспортної системи.

У відносинах «Нафтогазу» і облгазів додається так звана проблема приведення газу до «стандартних умов». І хоча «стандартні умови» прописані у законах України «Про ринок природного газу», «Про нафту і газ», а також інших підзаконних нормативних актів, але це сьогодні є предметом судових розглядів. Це ж стосується різниці між фактично спожитими обсягами газу та обсягами газу, що розраховувались відповідно до необгрунтованих норм споживання, які були скасовані пізніше судовими рішеннями.

Законопроєкт №3800-1 про розв’язання проблеми боргів на ринку газу — це обов’язкова умова для повного відкриття ринку для населення і ТКЕ. Проте з боку «Нафтогазу» можна спостерігати умисну дискредитацію законопроєкту. Показово, що «Нафтогаз» свідомо маніпулює в роз’ясненнях правових наслідків судових рішень щодо температурних коєфіцієнтів та норм споживання. Звичайно, адже тоді не вийде спекулювати на очікуваннях пересічних українців, які через позицію НКРЕКП та уряду не оплачують частини рахунків.

Не менш показовим щодо двоїстих стандартів «Нафтогазу» є позиція компанії щодо закону про списання боргів на ринку електроенергії. Адже «Нафтогаз» також став учасником цього ринку і бере активну участь у купівлі-продажу електроенергії. Отже, питання боргів на ринку електроенергії мало би спричинити переживання з боку «Нафтогазу». Але «Нафтогаз» у цьому випадку промовчав. Закон «Про заходи, спрямовані на погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії» № 719-ІХ Верховна Рада ухвалила 17 червня 2020 року. Метою закону було повне погашення заборгованості, яка утворилася на оптовому ринку електроенергії — 30,9 млрд грн.

Підготувала Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: