В Україні зменшилось виробництво цукру. Згідно із підсумками минулого року, цукрові підприємства виробили лише 1,2 мільйона тонн бурякового цукру, що майже вдвічі (на 45,5%) менше, порівняно з сезоном 2012 року. Тоді цукровиками було вироблено 2,2 мільйона тонн.
У Національній асоціації цукроварів України «Укрцукор» пояснюють, що зменшення виробництва було запланованим, адже внутрішня потреба в цукрі становить близько 1,86 мільйона тонн, а перевиконання плану 2012 року призвело до перенасичення ринку і зниження ціни на продукт.
Наразі в асоціації запевняють: незважаючи на скорочення виробництва, цукру для внутрішнього споживання повинно вистачити. «Власне, виробництво цукру із цукрових буряків урожаю 2013 року (1212 тисяч тонн) та його перехідні запаси минулих років (900 тисяч тонн) забезпечують потребу внутрішнього ринку на період 2013/2014 маркетингового року», — говорить голова правління НАЦУ «Укрцукор» Микола Ярчук.
Крім того, за словами голови правління асоціації цукровиків, цього року збільшиться кількість посівних площ під урожай цукрових буряків. Якщо 2013 року під урожай засіяли 292,6 тисячі гектарів площі проти 448 тисяч гектарів 2012 року, то 2014-го планується засіяти на 18% більше — 345 тисяч гектарів. «Площі посіву цукрових буряків збільшуються для забезпечення квоти поставки цукру на внутрішній ринок (квота «А» — 1,826 мільйона тонн) у період з 1 вересня 2014 року до 1 вересня 2015 року», — пояснив голова асоціації.
Експортувати планують цього року в тих обсягах, які склалися протягом останніх двох років. Як пояснив Мар’ян Заблоцький, аналітик Української аграрної асоціації, причиною того, що Україна майже не імпортує цукру, є високі імпортні мита та складний механізм розподілу квот на імпорт за зниженою митною ставкою. «Експорт цукру є проблемним у зв’язку зі значними імпортними митами, що застосовують інші країни світу», — пояснив Заблоцький. За його словами, історично світовий ринок цукру сформувався як один із найбільш зарегульованих, тобто зі значними бар’єрами у міжнародній торгівлі й виробництві. Проте на сьогодні в світі починають поступово відмовлятися від жорсткого захисту своїх ринків. «Для прикладу, з 2017 року ЄС повністю відмовляється від встановлення квот на цукор та мінімальних цін на цукрові буряки», — додав експерт.
Разом із тим Микола Ярчук запевняє, що ціна на солодкий продукт поки залишатиметься незмінною. «За нашими прогнозами, найближчим часом значних цінових коливань на внутрішньому ринку цукру не очікується, але рівень оптово-відпускних цін має бути не менше витрат на його виробництво», — зазначив голова правління НАЦУ «Укрцукор». Адже сьогодні на внутрішньому ринку середні оптові ціни на цукор у виробників коливаються в межах 6 750—6 850 гривень за одну тонну з урахуванням ПДВ, а середні витрати на виробництво однієї тонни цукру дещо більші і становлять 6 500—7 200 гривень за одну тонну. «Реалізація цукру за ціною нижче витрат на його виробництво знову може призвести до зменшення зацікавленості товаровиробників у вирощуванні солодких коренеплодів та виробництва цукру», — попереджає Ярчук.
А от в Українській аграрній асоціації вважають інакше. «Ціна на цукор в Україні може знизитись, оскільки ми спостерігаємо падіння цін на цукор на зовнішніх ринках. Проте поки не бачимо, щоб Мінекономіки оголошувало про початок розподілу квот на імпорт цукру», — говорить Мар’ян Заблоцький. Разом із тим він наголошує, що значну роль в ціноутворенні може зіграти й Аграрний фонд. «В Аграрному фонді наразі великі обсяги цукру, і за бажання можна «загасити» стрибок цін», — пояснив аналітик аграрної асоціації.