Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Тісні» ліміти

Україна за місяць вичерпала квоти на безмитні поставки цукру в ЄС 2019 року
7 лютого, 2019 - 10:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

За даними НАЦУ «Укрцукор», Україна вичерпала квоти на безмитні поставки цукру в ЄС за перший календарний місяць.

«30 січня була вичерпана квота на безмитні поставки цукру в ЄС в обсязі 20 тисяч тонн. Це свідчить про те, що цей напрямок залишається пріоритетним для українських виробників, особливо з огляду на логістичну близькість і загальносвітовий дефіцит, який очікується наступного маркетингового року», — прокоментувала Руслана БУТИЛО, заступник голови правління НАЦУ «Укрцукор».

Сумарно за січень було поставлено на зовнішні ринки 41,0 тис. т цукру. Основними покупцями стали Румунія та Азербайджан — 17% і 10% від загального обсягу поставок відповідно.

«Крім того, серед імпортерів були: Італія та Іспанія (по 9%), Литва, Польща та Швейцарія (по 4%), що також засвідчує про інтерес європейських споживачів до вітчизняного цукру, а для того щоб закріпитися на цьому ринку, крім збільшення безмитних квот, необхідно підвищувати якість продукції й розширювати асортиментний ряд. Як це краще зробити, будемо обговорювати 27 лютого на Sugar World 2019», — пояснила Бутило.

За вересень — січень 2018/2019 МР експортовано 240 тис. т цукру, що на 4% менше, ніж за аналогічний період попереднього маркетингового року.

Нагадаємо, виробничий сезон закінчився 1 лютого 2019 року. В сезоні працювали 42 цукрових заводи, які виробили 1,82 млн т цукру. Експорт цукру протягом 2018/2019 МР очікується на рівні попереднього року — близько 500 тис. т.

Цукор — не єдиний продукт, де Україна перевиконала допустимий ліміт. Станом на понеділок, 21           січня, Україна вичерпала три квоти на безмитний експорт у межах ЗВТ з Євросоюзом — на мед, виноградний та яблучний сік, додаткову квоту на кукурудзу. Про це передає асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Наголошується, що в січні 2019 року спостерігається збільшення темпів закриття квот на оброблений крохмаль, цукор, солод і пшеничну клейковину, які вже закриті на 17%, 38% і 44% відповідно.

Крім того, експорт оброблених томатів уповільнився. Так, за станом на 21 січня 2019 року використано лише 3% квот. Хоча минулого року в цей же час Україна вже використала 11% квот.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: