Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Торговельні точки дотику

Швейцарський бізнес готовий інвестувати в Україну навіть в умовах економічної кризи
13 листопада, 2008 - 00:00

У столиці підвели підсумки Швейцарсько-українського економічного форуму, який проводився для поглиблення бізнес-стосунків між двома країнами. За словами президента романського відділення Торговельної палати Швейцарія—Росія—Україна—Білорусь Гі Метана, оскільки Україна та Швейцарія мають різну структуру економіки, то вони можуть і повинні знайти спільні точки торговельного дотику. «Україна — велика країна з потужними, багатими традиціями промислового виробництва, величезними можливостями у сільськогосподарському комплексі... Швейцарія ж має обмежені промислові та сільськогосподарські можливості. Натомість вона може постачати до України технології, консалтингові послуги, фінансове забезпечення».

Приїзд швейцарських бізнесменів став своєрідним бізнес-ярмарком, де і себе показували, й на інших дивилися. А подивитися було на що, адже за січень—вересень 2008 року українсько-швейцарські бізнес-стосунки вилилися у триразове збільшення товарообігу між двома країнами. «До кінця 2008 року об’єм товарообігу може досягнути показника близько $2 мільярдів, — говорить президент Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП) Анатолій Кінах. — Найбільший обсяг швейцарських інвестицій надійшов у промисловість України. Цього року капітал інвесторів Швейцарії у вітчизняних підприємствах становив понад $583,4 мільйона».

Однак швейцарці готові вкладати не лише у переробну та видобувну галузі. Відповідаючи на запитання «Дня» про подальші бізнес-перспективи, швейцарські бізнесмени серед пріоритетних напрямків назвали інформаційні технології, суднобудування, харчову промисловість. Чимало з них готові працювати в медицині, фармакології, машинобудуванні, будівельній галузі. За словами ж першого віце-президента УСПП Сергія Прохорова, «серед пропозицій швейцарського бізнесу — ще й унікальні енергозберігаючі технології, які дозволяють скоротити на 40% споживання енергії у житловому господарстві».

«Швейцарія має сильний банківський сектор, передові біо- та нанотехнології. До того ж, вона може допомогти у модернізації українського агропромислового сектору», — розповідає «Дню» віце-прем’єр-міністр України Григорій Немиря.

Але найперспективнішим, на думку присутніх на форумі експертів, був і залишається банківський сектор. Це фактично підтвердив і президент Асоціації швейцарських банкірів П’єр Мірабо, який не виключив можливості заходу нових швейцарських банків на український ринок. Натомість один із українських учасників форуму розповів, що для посилення кредитування малого бізнесу в Чернівецькій області планується відкрити банк, де 70% статутного капіталу належатиме Швейцарії, а решта 30% — обласній раді.

Якщо швейцарці готові інвестувати до України, то про зворотність процесу говорити зарано. Єдиний ресурс, у якому Швейцарія таки дійсно зацікавлена, — високоінтелектуальні робітники. «Сьогодні між країнами йде боротьба за трудові кадри, особливо за інтелектуальний ресурс. І поки Україна програє цю боротьбу, будучи постачальником трудового потенціалу», — констатує Прохоров.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: