Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Транспортні витрати

Фермери вимагають справедливих цін на зерно
1 липня, 2004 - 00:00

Рада Асоціації фермерів та землевласників України ухвалила рішення рекомендувати усім аграріям країни не продавати пшеницю третього класу цьогорічного урожаю по ціні, нижчій від 850 гривень. іПро це заявив учора президент АФЗУ, народний депутат Іван Томич. За його словами, ця ціна визначена Асоціацією як мінімальна, реальна і така, що балансує попит і пропозицію.

З огляду на кризову ситуацію на ринку палива та собівартість зернових, яка склалася з урахуванням витрат на їх вирощування, члени Асоціації вважають, що така ціна буде прийнятною для фермерів. На їхню думку, попередні підрахунки свідчать про те, що цьогорічна криза на паливному ринку України викличе в цілому додатковий приріст інфляції в народному господарстві на 5,6%. Ще більший ціновий стрибок спостерігатиметься, на думку фермерів, у сільськогосподарському виробництві. Фактичне підвищення ціни на дизельне пальне (15 — 20%) автоматично позначиться на собівартості сільськогосподарських культур і, в першу чергу, зернових, вважає АФЗУ. За її розрахунками собівартість тонни пшениці цього року становитиме 500 — 540 гривень. З них, враховуючи потреби відтворення виробництва, лише менше 200 грн. залишається у господарстві. Якщо ціни будуть нижчими, ніж 850 грн., це істотно позначиться на продуктивності сільського господарства, відзначає Томич і посилається на акцію протесту проти зниження цін, яку з приводу цього провели фермери по всій Україні у травні. В ряді областей селяни вивели свою техніку на автомагістралі і частково перекрили рух.

Томич вважає, що керівництво держави повинно забезпечити цінову стабільність на зерновому ринку. А якщо ціни опустяться нижче заявленного рівня, АФЗУ вдасться до протестів. На запитання журналістів про ціну хліба за таких умов, президент АФУ відповів, що при вартості зерна 850 грн. за тонну стане можливим на 30 — 40% здешевити хліб у порівнянні з теперішніми цінами.

ДО РЕЧІ

Держава зможе регулювати оптові ціни окремих видів сільгосппродукції, встановлюючи мінімальні й максимальні закупівельні ціни, а також вживаючи інших заходів за дотриманням правил антимонопольного законодавства і правил добросовісної конкуренції. Це передбачено законом про підтримку виробництва й розвитку ринку сільгосппродукції, нещодавно прийнятим Верховною Радою та поданим на підпис Президенту. Закон визначає об’єкти державного цінового регулювання. Ними є пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, борошно пшеничне або пшенично-житнє, соєві боби, насіння льону, рапсу, соняшнику, шишки хмелю, цукор (тільки з цукрових буряків).

Згідно із законом створюється Аграрний фонд, який займається ціновим регулюванням і формує державний продовольчий резерв. Закон передбачає державну підтримку аграрного сектору економіки. Разом із тим, аграрії, які отримують підтримку держави, зобов’язані застрахувати ризики загибелі (втрати) сільгосппродукції й капітальних активів, якщо вони продають на організованому аграрному ринку будь-який вид товару, виробленого з сільгосппродукції. Крім того, закон передбачає створення Фонду аграрних страхових субсидій України, який є державною спеціалізованою установою. Доходи цього фонду формуються за рахунок обов’язкових відрахувань страховиками від суми страхових премій, отриманих за будь-якими видами добровільного страхування, крім довгострокового страхування життя, пенсійного страхування та страхування цивільної відповідальності перед третіми особами, а також за рахунок первинного внеску з держбюджету і за рахунок кредитів державного бюджету.

Тетяна ДУБНА
Газета: 
Рубрика: