Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Тривимірний світ можливостей

Прототип пам’ятника Небесній Сотні та надрукований шоколад — чим здивувала відвідувачів 3D Print Conference Kiev 2015
18 вересня, 2015 - 10:23
ТАКОЖ ВІДВІДУВАЧІ МОГЛИ ПОДИВИТИСЬ, ЯК ПРАЦЮЄ 3D-ПРИНТЕР, ЯКИЙ ДРУКУЄ ШОКОЛАДОМ. ЯК ЗАПЕВНЯЄ ГОЛОВНИЙ ОПЕРАЦІЙНИЙ ДИРЕКТОР 3D-CIRCLЕ ОЛЕГ РИБКО, КОМАНДА ПРАЦЮВАТИМЕ НАД ВИВЧЕННЯМ ІНШИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ПРИДАТНИХ ДЛЯ ДРУКУВАННЯ

3D-друк нестримно входить у буденне життя. Днями австралійські інженери надрукували на 3D-принтері фрагмент скелета людини. Ребровий каркас грудної клітки, надрукований з титану, успішно пересадили 54-річному пацієнтові з раковою пухлиною. А наприкінці минулого місяця NASA протестувало турбонасосний агрегат, що майже наполовину складається з 3D-друкованих деталей.

Українці теж намагаються не відставати від світових тенденцій і активно упроваджувати 3D-виробництво в різні сфери діяльності. Про те, як це робити, дізнатися можна було минулого тижня в Києві, де вже вдруге відбулася виставка-конференція, присвячена технологіям тривимірного друку, — 3D Print Conference Kiev.

За один день захід відвідало понад тисячу людей. Також цього року 3D Print Conference розширилася на три тематичні майданчики: зону конференцій, виставкову зону і майданчик для практичних занять і майстер-класів.

Упродовж дня на сцені конференц-зони виступило більше 15 спікерів із різних країн. Серед них — спікери з «Іматек-Еско», Materialise, Envision TEC, intRobots,, Smart Print, 3D Printer OS, ARan Ed, «Біла мураха», а також іноземні експерти з Німеччини, США і Бельгії.

І незважаючи на обмежений час для виступів, — в середньому, 20 хвилин для одного спікера — учасники конференції встигли обговорити багато питань, пов’язаних із 3D-друком, від впливу нових технологій на процеси навчання до їхнього вживання у військовій промисловості.

«3D — це технологія, яка на сьогодні вже повноцінно адаптована для того, щоб відігравати значну роль у бізнесі. Цього року ринок 3D-друку в грошовому вираженні збільшився практично вдвічі», — говорить гендиректор SmartPrint Євген Кожуховський.


ОДНИМ ІЗ ГОЛОВНИХ ВІДКРИТТІВ ВИСТАВКОВОЇ ЗОНИ СТАВ МАКЕТ ПАМ’ЯТНИКА НЕБЕСНІЙ СОТНІ, НАДРУКОВАНИЙ НА 3D-ПРИНТЕРІ. ГІПСОВИЙ ПРОТОТИП ЗАВВИШКИ 40 см НЕЗАБАРОМ ПЕРЕДАДУТЬ ВЛАДІ КИЄВА

За його словами, кожні два роки швидкість друку збільшується вдвічі і вдвічі знижується ціна принтерів. «Це відкриває величезні перспективи в наступні п’ять років. Є сенс чекати. Але хто хоче заробляти, це можна робити вже зараз», — додає Кожуховський.

Сьогодні, за оцінками експерта, у світі найефективніше 3D-друк використовується в таких напрямах, як прототипування, перевірка концепту і виробництво. Трохи менш популярний тривимірний друк у галузі маркетингу і реклами, освіти і хобі.

В Україні ж і країнах СНД популярністю 3D-друк користується при виготовленні деталей, прототипів, макетів і мініатюр. Найменше сьогодні нову технологію застосовують при виготовленні прикрас і арт-об’єктів. Але водночас, зазначає Кожуховський, це саме ті ніші, на які варто звертати увагу новачкам на ринку 3D-друку.

Не менш цікавим є використання технології тривимірного друку в галузі медицини. Вже сьогодні за допомогою 3D-принтера у світі активно друкують медичні протези і... органи. «Головна перевага 3D-друку — свобода вибору форми того об’єкту, який ви хочете побудувати за допомогою 3D-принтера. Це хороша можливість для масової персоналізації, тобто підходити до кожного пацієнта індивідуально», — говорить керівник відділу розробок компанії ENVISIONTEC Олександр Нам.

Лікар наводить статистику — станом на 2013 рік список очікування трансплантації в США складає 122 546 осіб, з яких 22 — помирає щодня. До списку очікування трансплантації в ЄС входить 63 тис. осіб, з них помирає щодня 11. «Сьогодні перед медициною постають нові завдання. А саме — як допомогти людському організму замінити органи, які вже виходять з ладу. Те ж саме стосується людей, які чекають органи для трансплантації, — говорить Олександр Нам. — Завжди буде розрив між попитом на органи і їхньою наявністю. І 3D-друк може розв’язати цю проблему».

Наприклад, виробництво тканини просто на пацієнтові. «Якщо у вас опік, ви приходите до лікарні, підставляєте руку під 3D-сканер, який сканує пошкодження. Після цього у вас візьмуть зразки ваших клітин і створять необхідний об’єм поза вашим тілом. Потім ви приходите, і 3D-принтер повністю друкує вам нову шкіру на пошкоджену ділянку», — пояснює він.


ПІД ЧАС МАЙСТЕР-КЛАСУ INTROBOTS ДІТИ ОЗНАЙОМИЛИСЯ З РІЗНОМАНІТНИМИ КОРИСНИМИ ПРОГРАМАМИ ДЛЯ РОБОТИ З 3D-ПРИНТЕРАМИ І СТВОРЕННЯ РОБОТІВ

Одним із головних відкриттів виставкової зони став макет пам’ятника Небесній Сотні, надрукований на 3D-принтері. «Ми хочемо зробити щось для міста Києва й увічнити пам’ять наших героїв. У конкурсі брали участь тільки українські художники і дизайнери. Ми розуміли, що український дух може підняти лише українець», — говорить організатор конференції Марес Шамжі.

Сам макет пам’ятника надрукований з гіпсу. Його висота — 40 см. Згодом він буде переданий владі Києва, оскільки організатори 3D Print Conference Kiev висунули ініціативу щодо його розміщення на території столиці. До речі, торік організатори заходу поставили і зареєстрували рекорд — виготовили на 3D-принтері найбільший герб України.

Також немало уваги відвідувачів отримав принтер, що друкує шоколадом. «Технологія нашого принтера дозволяє друкувати не лише шоколадом, але й глиною», — говорить головний операційний директор 3DCircl Олег Рибко. В принципі, зазначає він, на принтері можна друкувати й іншими продуктами харчування, які за структурою нагадують шоколад. «У світі, наприклад, просто перемішуються продукти і робляться м’якші страви для людей, яким потрібен такий тип їжі. Нещодавно, до речі, навіть тісто для піци почали друкувати на 3D-принтері. А в Нью-Йорку вже друкують тістечка», — додає Олег Рибко.

В Україні це поки не має такої популярності. Але, зазначає він, за 10—15 років вже стане цілком реальним явищем. «Річ у тім, що люди тут доки не розуміють, як можна використовувати 3D у повсякденному житті. Але ми робимо так, щоб це було набагато доступніше. Зараз ми займаємося розробкою порталу, який інформуватиме українців про переваги 3D-друку, також плануємо запустити освітні курси, — говорить головний операційний директор 3DCircl. — Мене технологія зацікавила в той момент, коли я зрозумів, що, якщо буде можливість друкувати їжу, з часом можна виключити проблему голоду. І коли зникне ця потреба, то, згідно з пірамідою Маслоу, світ неймовірно поміняється. І треба бути до цього готовим».

Окрім цього, охочі могли ознайомитися з принципами роботи 3D-принтера і видами друкованої продукції, побачити сувеніри у вигляді ваз, кішечок, глобуса та Ейфелевої башти, а також зробити цифрове 3D-селфі.

На воркшоп майданчику впродовж всього дня проводилися базові тренінги для старту роботи з 3D-принтером, майстер-класи для аматорів і власників агрегату, а також тренінги і кейси з оптимізації друку для представників компаній.

Найменшим і найдопитливішим відвідувачам конференції теж не довелося нудьгувати. Для них було відведено спеціальну зону з майстер-класами, під час яких їх знайомили з принципами роботи 3D-технологій і навіть допомагали «оживити» надрукованого на 3D-принтері робота.

Підготувала Марія ЮЗИЧ, «День». Фото Артема СЛІПАЧУКА, «День»
Газета: 
Рубрика: