Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У ГМК понижувальні тенденції

9 листопада, 2006 - 00:00

Цінні папери гірничодобувних компаній, судячи з попередніх даних, покажуть у 2006 році непогане зростання, попри те, що виробники металопрокату такими успіхами похвалитися навряд чи зможуть, за винятком, мабуть, «Mittal Steel Кривий Ріг». Підвищення цін на газ навряд чи сприятиме зростанню прибутку, до того ж металургійним комбінатам доведеться скеровувати інвестиції на переобладнання виробництва. Тож дивіденди інвесторам у найближчому майбутньому не світять. Дещо стривожила інвесторів отримана минулого тижня інформація про відмову «УкрГаз-Енерго» укладати договори на поставку газу кільком підприємствам гірничо-металургійного комплексу. Це також, як вважає компанія «Фінансовий Альянс», що надала цей огляд, може негативно позначитися на котируванні акцій цих підприємств.

Серед акцій металургійних комбінатів найактивніше торгувалися папери «Азовсталі». Хоча обсяг укладених угод (трохи більше 500 тисяч гривень) важко назвати високим, але на тлі підсумків торгів по акціях інших металургійних гігантів цей комбінат — лідер тижня. Щоправда, знижуваний тренд котирування в «Азовсталі» ще зберігається. За минулий тиждень котирування на купівлю знизилися ще на 3,14%, на продаж — на 1,13%. Подібна тенденція спостерігалася й у паперів Єнакіївського металургійного заводу. При обсязі торгів трохи більше 80 тисяч гривень, ці акції втратили в ціні попиту 6,1%, в ціні пропозиції — 0,83%.

Дуже низьким був обсяг операцій із акціями ММК ім. Ілліча — приблизно 156 тисяч гривень. У цих паперах протягом тижня спостерігалося скорочення спреду— ціна попиту підвищилася на 0,85%, ціна пропозиції знизилася на 1,22%.

Така сама ситуація й з акціями «Mittal Steel Кривий Ріг», ціна попиту на які підросла ще на 2,59%, а ціна пропозиції знизилася на 0,64%. При цьому обсяг торгів був украй низький — лише дві угоди на загальну суму в 67 тисяч гривень.

Зупинилося зростання акцій трубних підприємств, а до кінця тижня окреслилися й тенденції до пониження котирування. Так, знизилася ціна пропозиції за акціями Нижньодніпровського трубопрокатного заводу — до 74 гривень за акцію, хоча протягом тижня були зафіксовані операції за ціною 75 гривень. Обсяг операцій — приблизно 850 тисяч гривень. Ще вищим був обсяг торгів з акціями Дніпропетровського трубного заводу — майже 1,9 мільйонів гривень. Але і ці папери просіли до кінця тижня — ціна попиту знизилася на 1,7% (до 407,5 гривень за акцію). Минулого тижня була проведена також операція з акціями Харцизького трубного заводу загальним обсягом у 325 тисяч гривень. Однак її радше треба вважати «рейтинговою», що підтверджує й незмінність котирування цих акцій.

Різноспрямовано поводилися котирування акцій підприємств гірничодобувного сектора. Просіли в ціні акції Полтавського ГЗК, ціна попиту знизилася на 4,2%, а ціна пропозиції — на 3,8%. При цьому за тиждень із цими паперами не було укладено жодної операції. З акціями Північного ГЗК була проведена «рейтингова» операція в останній день жовтня (загальний обсяг — 2,4 мільйона гривень). Котирування попиту при цьому знизилося на 10%, а за пропозицією піднялися на 25%. У результаті спред за акціями Північного ГЗК досяг понад 100%. А от акції Південного ГЗК виросли в ціні попиту на 5,4%, в ціні пропозиції — на 15%. Обсяг укладених операцій — близько 120 тисяч грн.

Серед підприємств коксохімічної галузі більш- менш активно торгувалися, мабуть, тільки акції Авдієвського КХЗ, які втратили за тиждень приблизно 5% своєї вартості. Обсяг торгів трохи не дотяг до 120 тисяч гривень. З акціями Ясиновського коксохімзаводу в останній день жовтня була проведена «рейтингова» операція загальним обсягом 325 тисяч гривень. Ціна попиту підросла на 0,8%, ціна пропозиції знизилася на 3,2%. Отже, спред скоротився.

Олексій ЄРЬОМІН, ukrrudprom.com
Газета: 
Рубрика: