Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У нерухомість, на депозит чи у «трилітрову банку»?

Вибори спонукають українців хвилюватися, як краще зберігати заощадження
24 липня, 2012 - 00:00

До нового року долар в обмінниках коштуватиме дев’ять-десять гривень за одиницю. Такий песимістичний прогноз різкої девальвації національної валюти науковці вважать абсолютно нереалістичним. «Давайте повернемося до травня 2012 року, коли також прогнозували, що буде девальвація гривні, підвищиться курс долара, але влада зуміла втримати нашу валюту», — нагадує доцент Інституту міжнародних відносин Національного університету України ім. Тараса Шевченка Дарія Глухова. За її прогнозами, найближчим часом особливих змін у курсі національної валюти чекати не слід. Максимум, каже експерт, гривня може впасти до 8,13 — 8,17 одиниці за долар.

Наразі одним із основних факторів, які спонукають українців пильніше стежити за ситуацією в обмінниках, є вибори, і не лише в Україні, а й у США. Утім, експерт агентства «МПП Консалтинг» Павло Мельник вважає, що політичні чинники не є основними курсоутворювачами: «На сьогодні світова економіка так глобалізувалася, що політичні події в деяких країнах (крім ближнього Сходу та кількох проблемних регіонів. — Авт.) практично не впливають на розвиток економіки: бізнес живе своїм життям, політика — своїм».

Науковий співробітник Інституту міжнародних відносин Національного університету ім. Тараса Шевченка Марина Хмара зауважує, що підтримка національної валюти населенням сприятиме стабільності гривні як у передвиборчий час, так і після нього. Адже тенденції вказують на те, що українці, які вирішують зберігати свої заощадження на депозитних рахунках, дедалі більше віддають перевагу гривні. Так, відповідно до даних агентства «МПП Консалтинг», із 26 мільярдів гривень, які було акумульовано на депозитних рахунках українських банків у першому півріччі 2012 року, 19 — у національній валюті.

Але, незважаючи на всю впевненість у стабільності гривні, експерти не поспішають радити населенню зберігати заощадження в національній валюті. Мовляв, передусім слід зважити, з якою метою роблять фінансовий «запас». Якщо маєте якусь справу, ідеально більшість коштів інвестувати в бізнес, каже Мельник. Якщо ж ні, то ваш варіант — мультивалютні кошики. Їхня вигода в тому, що якщо купівельна спроможність однієї валюти знизиться, то іншої — зросте, тим самим перекривши втрати першої. Зрештою, є ще один спосіб зберегти свої кошти — вкласти в нерухомість. Попри те, що останніми роками спостерігалося певне падіння ринку, експерти вже незабаром очікують пожвавлення. Певною мірою на оптимізм їх надихає хвиля подорожчання житла в Росії на 15%, яка неодмінно виявиться і в нас. Та, незважаючи на принади вкладів у нерухомість, Мельник вказує на їхню низьку ліквідність. «Якщо швидкість доступу до депозиту вже вимірюється днями, тижнями, місяцями, то до нерухомості чи землі може вимірюватися роками. Купуєте швидко, а продавати можете досить довго або ж із великим дисконтом. Але в такому разі ви нічого не зберігаєте». Звичайно, підсумовують експерти, із погляду доступу до коштів найоптимальніший варіант — лише «трилітрова банка».

Лілія ГРИЦЕНКО, Літня школа журналістики «Дня»
Газета: 
Рубрика: