Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

У підземних сховищах – багато газу

Хто відповідатиме за збитки, яких завдає бюджету країни дорогий непроданий ресурс
24 березня, 2016 - 10:54
ФОТО З АРХІВУ "ДНЯ"

У підземних сховищах газу «Укртрансгаз» станом на останню декаду березня зберігається 9 млрд кубічних метрів газу. На перший погляд, таким результатам економного споживання та накопичення енергоресурсу треба радіти. Якщо згадати про проблеми із закупівлею газу в Росії у попередні роки, то можна було б спрогнозувати економію коштів на купівлю палива на наступний опалювальний сезон 2016—2017 рр. Однак якщо подивитися на причини таких залишкових запасів, то з’явиться більше смутку. Навіть більше — вже зараз можна підраховувати збитки від непроданого газу у зимовий період.

Передусім, Україна вже кілька років поспіль на закупівлю газу бере кредити. І якщо раніше були російські кредитори, натомість нині шукати кошти потрібно у ЄС та МВФ. Адже якщо газ не продали, то чим віддавати позики? На початку сезону закачування газу у квітні постане питання необхідності знову залучати кредити обсягом до 1 млрд дол. Із цього обсягу Світовий банк і окремий його підрозділ Міжнародна фінансова корпорація виділять відповідно 500 млн і 200 млн дол. Ще 300 млн дол. будуть залучені в інших кредиторів. І не факт, що цих коштів вистачить.

Великий запас у сховищах далеко не заслуга уряду чи «Нафтогазу». Нині в ПСГ залишається як мінімум 3 млрд куб. м дорогого газу, який закуповували у III—IV кварталах 2015 року за ціною приблизно на 40—50 доларів вище, ніж ціна газу у І кварталі 2016 р. І тим паче нижча ціна газу буде у II—III кварталах, коли традиційно триває закачка газу.

Адже ефективність використання ПСГ полягає у тому, щоб позбутися газу, який був закуплений за дорогою ціною. Відповідно збитки від закупленого, але непроданого газу в ПСГ України становлять приблизно 150 млн дол. Якщо зважати на визнану «Нафтогазом» переплату при закупівлі газу у ЄС, то сумарні збитки можуть доходити до 0,5 млрд дол.

Також причина накопичення таких запасів газу — це продовження крутого піке економіки та промисловості. Як відомо, протягом останніх двох років споживання газу підприємствами впало майже на 10 млрд кубометрів. Якщо в 2013 році підприємства потребували близько 20 млрд, то сьогодні промисловість споживає 11 млрд куб. м газу.

Значним запасам у ПСГ слід «завдячувати» і російському «Газпрому», який постачає газ на неконтрольовані території Донбасу. Це приблизно до 4 млрд куб. м споживання газу в опалювальний сезон по населенню і промисловості. Безумовно, «Укртрансгаз» втратив частину Донецької і Луганської областей як споживачів.

Більше того, великі запаси у сховищах вказують на величезну проблему — це відсутність клієнтів на закуплений газ. До того ж і заробити тепер на цьому дорогому газі неможливо. У цьому контексті показовими є збитки від скорочення поставок газу промисловості з боку «Нафтогазу». У 2015 р. компанія продала заводам трохи більше 2 млрд куб. м. Це 20% від усього обсягу споживання.

Анна КОЗУБ, незалежний експерт з питань енергетики
Газета: 
Рубрика: