Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Учора гривня знову впала

Що буде далі?
19 листопада, 2015 - 11:15
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Курс знову стрибає. Вчора на міжбанку за 1 долар давали 24—24,1 гривні. Паралельно НБУ знизив офіційний курс гривні на 57 копійок — до 23,77. Нагадаємо, що у вівторок нацвалюта скотилася до показника 24,05 за долар. Тоді у ситуацію втрутився Нацбанк, продавши 5,3 мільйона доларів за курсом 23,6 гривні. Відтак валютного «шторму» на початку тижня вдалося уникнути. Але вчора курс знову почало лихоманити. Така тенденція спостерігається після місцевих виборів.

У прес-службі НБУ запевняють: немає підстав для подальших суттєвих коливань курсу на міжбанківському ринку. «Рахунок поточних операцій платіжного балансу збалансовано, і ми не бачимо ризиків для його розбалансування», — пояснює заступник голови НБУ Олег Чурій. На його думку, хоч і очевидне здешевлення основної продукції експорту, однак ці валютні втрати компенсують два інші важливі фактори. «По-перше, збереження притоку валютних надходжень від продажу сільськогосподарської продукції. По-друге, зниження цін на імпортні енергоносії. В результаті поточний рахунок платіжного балансу залишиться збалансованим і не буде суттєво впливати на курс гривні», — повідомляє регулятор.

Головний фінансовий аналітик агентства «Експерт Рейтинг» Віталій Шапран нагадує, що НБУ має періодично втручатися в ринок і коректувати курс, щоб не допускати великих спекулятивних стрибків. «Це — одне із завдань НБУ та функцій золотовалютних резервів. Якщо Нацбанк не використовує ЗЗР, то відбувається їхня дизфункція. Чому саме зараз НБУ виходить з інтервенціями? Є кілька причин. Перша — очікується скидання ліквідності з бюджетної системи на ринок. Друга — продовжуються виплати вкладникам збанкрутілих банків. Третя — все-таки політична влада хотіла би бачити стабільніший курс в країні. Мабуть, зверху помітили, курс наближається до небезпечної межі і змушують НБУ вживати захисних дій», — розповідає він «Дню». Продані у вівторок Нацбанком 5,3 мільйона доларів — це ніщо у порівняні з 2 мільярдами доларів, які регулятор забрав з ринку у свої резерви. «Тому запас міцності для гривні у Нацбанку є», — каже Шапран. За його словами, на 2016 рік курсовий коридор буде в межах 22—32 гривень за долар. До кінця цього року, на думку Шапрана, гривню може на кілька днів «трусонути», коли оголосять розв’язку з російським 3 мільярдним доларовим боргом. «Цей борг створить на кілька днів погоду, але аж ніяк не клімат. Можливий психологічний вплив від прийнятого рішення. Але потім гривня знову посилиться»,  — пояснив експерт.

Колишній голова НБУ Володимир Стельмах у коментарі «Дню» заявив, що нинішнє здешевлення гривні — не обґрунтоване, і НБУ вирішив згладити ситуацію. Чому саме зараз? «Після місцевих виборів відбувся стрибок курсу гривні. Щоб зняти політичний стрес, НБУ намагається повернути ринок до оптимального показника — 23,7 гривні за долар», — каже він. Якщо до кінця року регулятор поповнить свої резерви за рахунок кредитів МВФ та ЄС, продовжує Стельмах, то нові інтервенції не знадобляться. Хоча, в той же час додає досвідчений банкір, багато залежить і від варіанту бюджету, який проголосують в Раді. «Якщо в ньому будуть зменшені ставки податків (ПДВ, ЕСВ тощо), то це послабить тиск на гривню. Посилить рівновагу гривні зняття валютних обмежень з ринку: тоді НБУ зможе об’єктивно оцінити ситуацію», — підсумовує він.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: