Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українська «батарейка»

У Вінниці розробили, спроєктували та виготовили промислову систему накопичення енергії
2 серпня, 2021 - 14:09

«Energy Storage System» – це перший накопичувач енергії, який розробили, спроєктували та виготовили повністю в Україні. Він належить компанії KNESS, яка найближчим часом планує встановити об’єкт у Вінниці. Відповідні містобудівельні умови та погоджувальні документи вже видали, повідомив на своїй сторінці у фейсбуці міський голова Вінниці Сергій МОРГУНОВ. За його словами, потужність батареї становить 1 МВт, а її ємність складає 1 МВт на годину.

«Energy Storage System складається з батарейних кластерів, які є результатом роботи лабораторії силової електроніки KNESS RnD Center, що тривала близько року. Усі інтелектуальні системи цих модулів є власною розробкою компанії. Вони виконують функції балансування заряду комірок всередині модулів, моніторингу та управління всіма процесами, що відбуваються в межах кластера, – йдеться у дописі міського голови. – Накопичувач дозволяє споживати електроенергію, коли у ній є потреба, а не лише тоді, коли вона була згенерована. Такі інноваційні рішення стратегічно важливі не тільки для Вінниці, а всієї держави. Це дає можливість підвищити гнучкість та ефективність енергосистеми. А в подальшому – збільшити обсяги виробництва чистої електроенергії з відновлювальних джерел».

Нагадаємо, у Вінниці також вперше в Україні планують розпочати виробництво зеленого водню. Крім того, створити систему малого розподілу електроенергії для індустріальних парків. Як відзначив Сергій Моргунов, це важливі проекти, бо зелена економіка та екологічно чисте середовище – це пріоритети Стратегії «Вінниця 3.0».

 

Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниця, «День», фото – vmr.gov.ua
Газета: 
Рубрика: