Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Українським туроператорам готують новорічний сюрприз

Завдяки нульовій ставці ПДВ народні депутати хочуть реанімувати внутрішній туризм
21 листопада, 2009 - 00:00
ФОТО З САЙТУ ACTIVECLUB.COM.UA

У парламенті зареєстровано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про податок на додану вартість» (щодо пільгового режиму оподаткування операцій із надання послуг з окремих видів туризму). Цим документом пропонується з 1 грудня 2009 року по 28 лютого 2010 року встановити нульову ставку ПДВ на операції з надання туристичних послуг (з розміщення (проживання), харчування, екскурсійних, спортивних, оздоровчих послуг, що надаються в закладах розміщення). Його автор, народний депутат Сергій Терьохін, впевнений у позитивному впливі даного закону на галузь.

У пояснювальній записці до законопроекту вказано, що обсяги внутрішнього туризму значно зменшилися через кризу. Так, за дев’ять місяців приплив туристів до кримських турфірм впав на 28%, а обсяги внутрішніх туристичних потоків на ринку Києва — на 42%. А от завантаженість українських готелів в середньому зменшилася на 25 — 30%, вказується у пояснювальній записці.

За словами Терьохіна, у разі прийняття законопроекту відбудеться пожвавлення туристичної міграції всередині країни, яку сьогодні підкосили криза та побоювання людей захворіти грипом. «Ці дві речі ставлять галузь на межу банкрутства», — говорить він «Дню». А цього не можна допускати, бо багато територіальних громад (наприклад, Західної України) фактично цілий рік живуть за ті кошти, що отримують протягом двох-трьох зимових місяців від туристів. Якщо ж буде провал у доходах місцевих рад, територіальних громад, то хто компенсуватиме ці втрати? Зрозуміло, що держбюджет, куди сьогодні надходить ПДВ, розмірковує нардеп.

За підрахунками Терьохіна, прийняття закону знизить вартість туристичних послуг приблизно на 17%. Плюс до цього — знижки самих компаній, які подекуди сягають 30%. Як наслідок —туристична пропозиція від українських операторів виглядає непогано, підсумовує він.

За словами президента туристичної фірми «Червона рута» Юрія Соколова, вартість путівки в Україні в середньому коливається від 1000 до 2500 гривень. Однак відсвяткувати новорічні та різдвяні свята можуть далеко не всі, адже саме в новорічний період ціни на відпочинок дуже «кусаються». Якщо ж законопроект ухвалять, то вартість турпослуг знизиться на 20%. І відсвяткувати новорічні свята в Карпатах чи в Криму зможуть навіть люди з середніми доходами.

Запровадження пільги з ПДВ для вітчизняного туризму схвалює й перший заступник голови Державної служби туризму і курортів Ольга Соколова. Вона повідомила «Дню», що результати дев’яти місяців продемонстрували зменшення в’їзного туризму на 18%, а виїзного — на 2%. Наші туристи стали менше їздити до Єгипту, Німеччини, Польщі, Росії. Натомість в Україні поменшало на 27% туристів-румунів, на 9% — росіян та на таку ж цифру поляків, на 6% — німців і так далі. З країн ЄС побачити Україну цього року приїхало 4,4 мільйона осіб, що на 2,9 мільйона менше за аналогічні показники 2008 року. Отже, час розвивати туризм вдома...

Стосовно зимового сезону, Соколова розповіла «Дню», що туристичні бази Закарпатської, Івано-Франківської та Чернівецької областей із грудня майже до кінця січня вже попередньо заповнені на 97 — 98%. Чому не спрацював фактор грипу, пояснює просто: мовляв, туристичні компанії заманюють людей цікавими новорічними програмами, а не просто пасивним відпочинком чи лижами.

А от віце-президент Туристичної асоціації України Степан Романюк не розуміє, чому в законопроекті пропонується встановити однаковий для всіх готелів пільговий період. За його словами, гарячий сезон для готелів, наприклад, Криму, стартує в червні, тоді як у Києві він триває саме зараз (проходить багато різноманітних конференцій та інше). «Начебто пільга й є, але невідомо кому», — підсумовує він «Дню».

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: