Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ультиматум Костусєва

АМК захищає заробітки українських гастарбайтерів
24 березня, 2005 - 00:00

Сьогодні закінчується термін ультиматуму голови Антимонопольного комітету України Олексія Костусєва, пред'явленого компанії Western Union. Результати попереднього розслідування, проведеного АМК, свідчать, що в Україні компанія встановила монопольно високі тарифи на грошові перекази (при цьому не йдеться про те, що компанія встановила дискримінаційний тариф для українських громадян). Але за наявності на ринку реальної конкуренції ці тарифи були б значно нижчими.

Аналізуючи стан ринку грошових переказів фізичних осіб в Україну, фахівці АМК дійшли висновку, що й за 3-відсоткового тарифу на ньому можна працювати з прибутком. Тарифи ж Western Union значно вищі. Так, на переказ грошей з Іспанії встановлений тариф 17%, із Португалії — 16,5%, із Чехії — 21%. При цьому альтернативного безпечного шляху відправлення грошей додому в семи мільйонів українців, які виїхали на заробітки за межі країни, просто немає. За рік в Україну перераховується через систему Western Union майже $700 млн., що становить майже 90% від усіх грошових переказів, здійснених приватними особами. Більше того, в агентські угоди з українськими банками американська корпорація вносила пункти про неможливість їхньої співпраці з іншими подібними системами грошових переказів. Причому це обмеження поширюється не лише на період дії угоди. Воно дійсне протягом року після закінчення цього терміну. Щоправда, після втручання АМК це грубе порушення законодавства про захист економічної конкуренції було усунене.

Костусєв рішуче відкидає політичний та інші підтексти в діях комітету, а також заперечує, що на нього чинили якийсь тиск. «Інтереси семи мільйонів наших співгромадян є для мене національним інтересом України. Хочу, щоб все зароблене ними доходило до України», — пояснив він свою позицію. Зі слів Костусєва, не менше нiж 20 мільйонів знедолених людей чекають грошових переказів на батьківщині від родичів, які поїхали на чужину. Щоб прогодувати свої сім'ї, допомогти дітям здобути освіту та підтримати стареньких батьків, люди займаються важкою працею за кордоном, вони часто позбавлені будь-якого соціального захисту, зазнають дискримінації, економлять кожну копійку. А коли настає час посилати зароблене додому, то вони ще раз стають джерелом наживи. «На нашому боці громадська думка. До АМК зверталося багато людей, які працюють за кордоном, або їхні близькі з проханнями допомогти знизити тарифи на переказ грошей із далекого зарубіжжя. Мені важко уявити будь-якого політика або сили, які наважаться відкрито виступати проти інтересів мільйонів громадян нашої країни. Думаю, що й уряд на нашому боці, бо ми захищаємо простих громадян», — відзначив голова АМК.

Справу про порушення Western Union законодавства про захист економічної конкуренції розпочали 24 травня 2004 року з ініціативи Національного банку України й Асоціації українських банків. У вересні того самого року АМК здобув дуже важливу проміжну перемогу: корпорація Western Union пішла назустріч комітету і в 2,5 разу знизила тарифи на грошові перекази з Росії в Україну. Якщо раніше для переказу в Україну $ 100 треба було сплатити за послуги $ 15, то з вересня 2004 року — лише $ 6. У комітеті підрахували, що завдяки цьому тепер щорічно в українських сім'ях економлять понад $ 30 млн.

Тепер такого самого жесту доброї волі АМК чекає від американської компанії й щодо тарифів на грошові перекази з далекого зарубіжжя. Комітет спрямував свої рекомендації щодо економічно обґрунтованих тарифів. Якщо Western Union їх прийме, справу закриють і всі претензії знімуть. В іншому разі комітет готовий застосувати до порушника жорсткі штрафні санкції, які, зважаючи на обіги компанії, можуть становити сотні мільйонів доларів. «Для нас бажаний перший варіант. Бо іншої мети, крім захисту інтересів простої людини, Антимонопольний комітет не має», — висловив своє побажання Костусєв.

Тим часом багато експертів вважають, що демарш голови Антимонопольного комітету в зв'язку зі справою Western Union свідчить про появу нового гравця в лівій частині політичного спектра України. Адже Олексiй Костусєв є лiдером партiї «Союз». Вiн не приховує, що готовий піти на конфлікт із Western Union навіть під загрозою звільнення, та заявляє, що ставкою конфлікту є становище семи мільйонів українських гастарбайтерів, яких американці дискримінують високими тарифами на перекази. Не виключено, що голова АМК в разі чого може голосно гримнути дверима, щоб міцно закріпитися в пам'яті цієї частини виборців як несправедливо звільнений захисник їхніх інтересів.

Чи вдасться лідеру партії «Союз» здійснити свої задуми, багато в чому залежить від наявності сильних союзників. Схоже, в Костусєва вже з'явився ситуативний — перший віце-прем'єр Анатолій Кінах, який так само, як і АМК, виступає проти намірів «Укрзалізниці» підвищити вдвічі тарифи на вантажні залізничні перевезення. Якщо протиріччя в таборі влади загострюватимуться й надалі, а Костусєв вийде неушкодженим з протистояння з міністром транспорту та зв'язку Євгеном Червоненком, дует Кінах — Костусєв може проявитися на парламентських виборах.

Петро ІЖИК, «День»
Газета: 
Рубрика: