Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Урядові пропонують повернути «Укртелеком» державі

Парламентська комісія з приватизації оголосила підсумки дослідження умов продажу цього об’єкту та дотримання інвестором зобов’язань
22 вересня, 2015 - 12:12
ФОТО IPRESS.UA

Спеціальна парламентська контрольна комісія з питань приватизації рекомендує урядові розпочати процедуру повернення «Укртелекому» у держвласність. Про це заявив голова контрольної комісії, народний депутат Борис Філатов. Вивчаючи кілька місяців обставини приватизації та дотримання інвестиційних умов, парламентська комісія знайшла ряд порушень.

Через встановлення особливих приватизаційних умов до конкурсу не допустили декілька потенційних компаній (ТОВ «АЕФ», ПрАТ «МТС» ЗАТ «АйКомХолдинг»), сказав керівник групи, яка вивчала це питання, народний депутат Ігор Лапін. «Зараз здійснюється продаж об’єктів нерухомого майна підприємства, реальна вартість яких становить близько 15 мільярдів гривень. При цьому ліквідні об’єкти (280 штук загальною площею 911 679 квадратних метрів) відчужуються підконтрольними комерційними структурами за заниженими цінами з подальшою зміною їх цільового призначення. Малозначимі об’єкти (120 штук) — шляхом проведення реальних конкурсів», — пояснив Лапін. За його словами, з початку року звільнено близько 15 тисяч працівників.

Філатов додає, що «Укртелеком» купили «за смішною в ринкових умовах ціною — за мільярди гривень, а не за мільярди доларів». «Більш того, його купили за заниженою ціною, та ще й за гроші, позичені у державних банків. Причому з держбанками досі не розрахувалися», — пояснює він. Згодом, за його словами, виникла ситуація з експлуатацією «Укртелекомом» ліній державного зв’язку, який має стосунок до держбезпеки. Відтак він пропонує «оголосити компанію банкрутом і запровадити зовнішнє управління з боку держави». Однак у проголосованому депутатами спецкомісії рішенні йдеться лише про завдання уряду тільки вивчити чинне законодавство на предмет застосування такого варіанта.

Присутній на засіданні голова Фонду держмайна України Ігор Білоус пояснив, що «відіграти назад» буде складно як в юридичному, так і фінансовому плані (ціна об’єкта). Але якщо будуть відповідні судові рішення, то реприватизація можлива, визнав він.

Нагадаємо, «Укртелеком» у держави придбала кіпрська компанія Epic TelecomInvest Limited, а згодом продала ці акції групі СКМ Ріната Ахметова. Під час попереднього засідання представники «Укртелекому» підтвердили, що новим власником компанії є структури Ахметова.

«День» попросив прокоментувати озвучені звинувачення директора департаменту корпоративних комунікацій ПАТ «Укртелеком» Михайла ШУРАНОВА:

— Ви знаєте, яка наразі ситуація з нерухомістю в країні: ринок упав щонайменше на 50%. Нам незрозуміло, звідки взялася сума 15 мільярдів гривень. Колеги з Фонду держмайна казали, що коли відбуваються значні продажі майна проданого об’єкта, то це належить до їхнього контролю. Нічого подібного вони не бачили... З моменту належності «Укртелекому» до групи СКМ компанія сплачує приблизно два мільярди гривень у бюджет щороку. Виплати боргових зобов’язання ТОВ ЕСУ, який є власником пакета акцій «Укртелекому», сплачуються. Так, було продовжено термін обігу облігацій до 2017 року і суттєво збільшено відсоткову ставку за ними. Назвати її не можу — комерційна таємниця... Сума боргу перед двома банками становить приблизно п’ять мільярдів гривень. 2005 року в «Укртелекомі» працювали 123 тисячі співробітників, з 2011-го — 60 тисяч. Тобто суттєве зменшення відбулося, коли він був державною компанією. Справді, у 2014 і 2015 роках у нас відбуваються трансформаційні процеси: зменшуються дублюючі функції, є оптимізація обладнання, зменшується кількість працівників. Приблизно 12 тисяч працівників залишили нас за згодою сторін. Ми це робимо у взаємодії з профспілковими організаціями. Ми відкриті до перевірок і зацікавлені в тому, щоб це питання було вирішено.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: