Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

В парламенті був урожайним «аграрний день»

Рада підтримала 9 із 11 «профільних» законопроектів. До яких змін готуватися фермерам?
10 грудня, 2015 - 10:46
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

У першому читанні депутати прийняли п’ять документів:  №2027 (передача права користування земельною ділянкою при отриманні права власності на об’єкти нерухомості, розташовані на такій земельній ділянці); №2028а (скасовує наявність обов’язкової освіти для бажаючих зайнятися фермерством і пропонує виділяти землю під такі господарства виключно на аукціоні); №2150 (наближає до європейських норм Закон України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною», зокрема, визначено поняття органічних добрив і покращувачів ґрунтів); №2920 (пропонується оренда не менше 10 років для ділянок під меліоровані землі і для тих, на яких проводиться гідротехнічна меліорація); №3006 (про відумерлу спадщину — якщо спадкоємців немає, то земля (за рішенням суду) переходить у комунальну власність територіальної громади за місцем знаходження ділянки).

У другому читанні схвалили чотири законопроекти: №1270 (дозволяє вилучати ділянки на громадські потреби, компенсуючи власнику вартість землі); №1280 (спрощує процедури виготовлення проектів землеустрою на ділянки, де є об’єкти нерухомості (стосується, насамперед, малих сільських будинків, гаражів, погребів в селах і так далі)); №1460-1 (частково лібералізує ринок сертифікації насіння в Україні — Мінагропрод здійснюватиме політику у сфері насінництва, зможе делегувати певні види робіт своїм бюджетним установам, акредитованим органам і аудиторам, в тому числі приватним); №2558  (скорочує 22 дозвільні процедури в АПК). Останні два законопроекти подавало Міністерство  аграрної політики  і продовольства.

Ще один законопроект (№2279) — відправили на повторне читання, а №3006-1 — відхилили.

Такий аншлаг у важливих аграрних питаннях самі депутати пояснювали збігом — приїзд віце-президента США Джозефа Байдена. Під куполом Ради зібралась рекордна кількість нардепів, і їм нічого не залишалося робити, як справно голосувати. За словами голови комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Тараса Кутового, це перемога сектору, бо деякі документи лежали  в столі Ради  шість місяців.

«День» поцікавився оцінкою ухвалених законопроектів у заступника міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Владислави РУТИЦЬКОЇ:

— Особливо  важливі два документи,  які пройшли два читання, і тепер чекаємо лише підпису Президента. Перший — законопроект №2558а «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції в агропромисловому комплексі». Він виник в результаті розробки «Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015—2020 роки». Ним скасовується або обмежується дія 22 дозвільних процедур у сфері рослинництва, агрохімікатів, тваринництва, харчових продуктів, рибного господарства та водокористування. В разі його підписання очікується: суттєве скорочення фінансових витрат і корупційних ризиків для аграріїв, зниження цін на добрива, підвищення рентабельності рослинництва. Другий документ — №1460-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення законодавства у сфері насінництва та розсадництва у відповідність до європейських та міжнародних вимог)». Він удосконалює систему сертифікації насіння, процедури реєстрації сортів рослин та посилює відповідальність за поширення неякісного насіння та садівного матеріалу.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: