Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Великі покупки — тільки за безнал

Парламент дозволив Нацбанку встановлювати граничні суми розрахунків готівкою
20 вересня, 2012 - 00:00

Депутати надали Національному банку України право визначати максимальні ліміти готівкових платежів під час розрахунків за товари та послуги. За цей законопроект проголосували 260 депутатів. Тож тепер українці не зможуть робити великі покупки за готівку. Офіційний привід для таких змін — боротьба з тіньовою економікою.

Фінансисти переконані, що такий крок допоможе збільшити частку безготівкових розрахунків.

«Перехід до домінування безготівкових розрахунків — це нормальний цивілізований та еволюційний шлях. Ініціатива НБУ — цілком своєчасна, — зазначає координатор комітету з питань банківської інфраструктури і платіжних систем Незалежної асоціації банків України Володимир ЄРЕМЕНКО. — Найдорожча форма розрахунків — це готівкові. Держава повинна надрукувати гроші, забезпечити їх збереження і захист. Банки провадять дуже велику роботу з переміщення цих грошей, зі збереження їхньої якості, з вилучення зношених купюр, інкасації, охорони, а також здійснюють роботу з величезною кількістю людей, які зайняті роботою із забезпечення готівкового обігу. І врешті-решт, ці витрати лягають на споживача».

Фінансисти запевняють, що частка безготівкових витрат у розвинутих країнах зменшується, і, як наслідок, це тільки приносить позитив громадянам та економіці. «Сьогодні готівковий оборот, наприклад у Швеції, становить 3% (від монетарної бази), в США — 7%, у нас — близько 75%», — наводить цікаву статистику голова правління банку «Фінанси та кредит» Володимир ХЛИВНЮК.

Крім того, такий крок сприятиме наповненню вітчизняної економіки доступними ресурсами. Велика частка «готівки», продовжує голова правління «Укрсоцбанку» Борис Тимонькін, означає, що в Україні поза банківським сектором опинилося близько 200 мільярдів гривень. Якби вдалося ці гроші залучити в банківську систему, резюмує досвідчений фінансист, то кредитні ставки істотно знизилися б. Тому що легальний грошовий запас перевищив би наявну на ринку потребу в коштах. На думку банкіра, країна сьогодні особливо потребує виведення цих коштів із «тіні».

В НБУ переконують, що населення від нововведення не постраждає, а виграє. «Світовий досвід свідчить про те, що встановлюється досить високий рівень готівкових розрахунків для того, щоб пересічні громадяни, які здійснюють якісь покупки в торговельних мережах, не зазнали дискомфорту. Запровадження обмежень стосуватиметься лише великих покупок», — запевняє директор гендепартаменту інформаційних технологій і платіжних систем НБУ Наталія СИНЯВСЬКА. За її словами, в законі № 10656 міститься норма, за якою НБУ дозволено встановлювати граничну суму розрахунків. Однак, запевнила вона, ця сума визначатиметься після аналізу економічної ситуації для того, аби уникнути якогось напруження в країні.

Наталія БІЛОУСОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: