Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від 7,8 грн за кубометр

Річні ціни на газ у вересні не зміняться
30 серпня, 2021 - 14:29
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Стало відомо, скільки українці платитимуть за газ у вересні. Газопостачальні компанії вже опублікували свої цінники на «блакитне паливо» для побутових споживачів (населення) на перший місяць осені.

За даними моніторингу інформаційно-консультаційного центру «ГазПравда», річні базові ціни на газ залишаються стабільними та значно вигіднішими за місячні тарифні плани четвертий місяць поспіль.

РІЧНА ЦІНА ВРЯТУВАЛА ВІД СЕЗОННИХ КОЛИВАНЬ

Як і раніше, залежно від компанії, річна, фіксована ціна «блакитного палива» у вересні коливатиметься від 7,80 до 13,50 грн за кубометр.

Найнижчі ціни запропонували Агросинтез Трейдінг (7,80 грн за кубометр), Евода Трейд КП Луцькводоканал (7,88 грн за кубометр), Черкасигаз Збут і Уманьгаз Збут (7,89 грн за кубометр), а також ГК Нафтогаз України (7,96 грн за кубометр).

Найвищі ж цінники на газ – 13,5 грн за куб – встановили Чернівецька обласна енергопостачальна компанія, Житомирська обласна енергопостачальна компанія та Херсонська обласна енергопостачальна компанія.

Проте загалом більшість компаній встановила ціни до 9 грн за кубометр.

Нагадаємо, що з травня 2021 року по квітень 2022 року в Україні як базова діє саме річна ціна. Її постачальники можуть змінювати лише в бік зниження. І саме на фіксовані ціни споживачів перевели автоматично. Завдяки цьому споживачі уникають сезонних коливань, які нині відбуваються на ринку.

Водночас за бажанням люди можуть обрати й інші тарифні плани: місячні чи сезонні. Зокрема, сезонні тарифні плани передбачають рівномірну оплату, тобто можливість сплачувати за паливо рівними частинами щомісяця.

«Вартість кубометра газу при цьому обіцяють однакову до самого кінця опалювального сезону. Таким чином можна уникнути пікового навантаження на сімейний бюджет у найхолодніші зимові місяці, рівномірно розподіливши витрати на решту місяців», - відзначає ГазПравда.

ТЕПЛОВИКІВ ПРОСЯТЬ ПОКВАПИТИСЯ

Для виробників тепла цього сезону також пропонують спеціальні умови. Зокрема, газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» підготувала для підприємств теплокомуненерго та ОСББ трирічні угоди на постачання газу за довгостроковою ринковою ціною. Ціна газу на перший рік (з 1 червня 2021 року до 31 травня 2022 року) становить 7,42 грн за куб (з ПДВ, але без урахування тарифу оператора газотранспортної системи).

Станом на кінець серпня такі угоди вже уклали 493 виробники тепла. Це приблизно 45% підприємств, що отримували газ від Нафтогазу в попередньому опалювальному сезоні, відзначають у компанії. Наразі до «Нафтогаз Трейдингу» для укладання трирічних контрактів звернулося 572 підприємства ТКЕ та ОСББ.

Проте такі темпи укладання угод непокоять національну компанію. Тому «Нафтогаз Трейдинг» звернувся до теплокомуненерго та ОСББ з власними котельнями з проханням прискорити подання відповідних заявок або активізувати пошук альтернативних постачальників газу.

«Нафтогаз занепокоєний низькою зацікавленістю тепловиробників у постачанні газу за ціною 7,42 грн за кубометр, особливо на фоні подальшого зростання котирувань на спотовому ринку. Компанія вчергове нагадує, що наявність контракту на постачання газу незалежно від власника ресурсу - це необхідна умова тепла в домівках. Тому ми закликаємо українців, що користуються послугами опалення та централізованого гарячого водопостачання, перевірити наявність у тепловиробника договору на постачання газу», - відзначив директор з інтегрованих комунікацій Групи Нафтогаз Максим Білявський.

Нагадаємо, що наразі ціна на природний газ на міжнародних ринках продовжує зростати. Спотова ціна газу в Україні більш ніж вдвічі перевищує пропозицію від Нафтогазу в межах трирічних контрактів для ТКЕ та ОСББ з власними котельнями.

Відтак, у Нафтогазі наполягають: місцевим органам влади та іншим власникам підприємств теплопостачання важливо вчасно ухвалити всі необхідні рішення та взяти на контроль контрактування обсягів газу, необхідних для своєчасного початку та сталого проходження опалювального сезону.

На цьому під час дискусії ENERGY INSIDE: Опалювальний сезон 2021-2022: чи готові міста до зими наголосив директор з енергоефективності та управління майном Групи Нафтогаз, голова Федерації роботодавців нафтогазової галузі Віталій Щербенко.

«Щоб успішно пройти опалювальний сезон, потрібно, щоб кожен на своєму місці виконав своє домашнє завдання. Це питання національної безпеки і добробуту громадян. Уряд перед Нафтогазом поставив завдання, щоб ми вчасно підготувалися до опалювального сезону, щоб ми могли спокійно його пройти. Хочу запевнити, що Нафтогаз цю домашню роботу вже виконав. Сховища наповнені достатньою кількістю природного газу. Крім того, ми пропонуємо тепловикам дуже комфортну і стабільну ціну - 7,42 грн за кубометр», - підкреслив Віталій Щербенко.

Отже, для забезпечення стабільного проходження опалювального сезону тепер свої завдання має виконати й місцева влада. Адже в рамках реформи децентралізації процес формування тарифів для підприємств ТКЕ передали в управління саме органам місцевого самоврядування.

Олексій САВИЦЬКИЙ, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: