Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Від доброї волі МВФ залежить честь Миколи Азарова

8 липня, 1997 - 00:00

Попри те, що представників Міжнародного валютного фонду народні депутати зустріли вже ухваленим бюджетом, надходження іноземної допомоги залишається проблематичним.

"Бюджет, ухвалений посеред року, просто не витримує критики. Хоча головні показники все-таки враховано", - заявив на недавньому брифінгу НБУ голова Нацбанку Віктор Ющенко і запропонував усі неясні бюджетні питання вирішувати вже після від'їзду експертів МВФ. І, найвірогідніше, базуючись на результатах цього візиту.

У прямій залежності від нього виявилися й терміни набрання чинності Закону про ПДВ. Парламент, на прохання уряду, проігнорував факт існування шестимісячного терміну, протягом якого голова Державної податкової адміністрації Микола Азаров обіцяв зібрати від ПДВ 8,2 млрд. грн. І перенесли дату запровадження закону на 1 серпня - саме на час "доленосного" засідання директорів МВФ. А Голова парламенту Олександр Мороз, прислухавшись до вимог Української спілки промисловиків і підприємців, допускає можливість перенесення дати запровадження закону ще на місяць. Можливо, натякаючи на те, що Кабінет Міністрів може просто не встигнути підготуватися до такої відповідальної події. Очевидно, швидкість підготовки залежатиме від того, чи вирішить МВФ надати фінансову допомогу Україні в розмірі $2,7 - 2,9 млрд. за програмою розширеного кредитування EFF. Якщо її гарантуватимуть, то з Законом про ПДВ можна буде й зачекати. До осені. Інакше навряд чи уряд зволікатиме.

Проте незалежно від того, чи перенесуть дату запровадження закону ще раз, Миколі Азарову, котрий постійно повторює, що бюджет зазнає втрат, коли вчасно не надати законам із податкового пакету "зелену вулицю", буде непереливки. Адже "виручку" вже обіцяно. І сума її навряд чи зміниться зі скороченням терміну. З чого випливає: чи з серпня, чи з вересня податковим інспекторам доведеться працювати, "висолопивши язика". А поки що грошей немає: ні своїх, ні чужих. Тож голова податкової адміністрації вважає, що погасити бюджетні заборгованості на беземісійних засадах не вдасться. Планова емісія, вважає М.Азаров, необхідна хоча б для того, щоб довести інфляцію до запланованих 25%.

Як завжди, залишається оптимістом Віктор Ющенко, котрий вважає, що забезпечити економічний підйом, фінансову стабільність і бурхливий розвиток фондового ринку можна. Проте спершу розв'язавши головні проблеми, а саме: фінансування бюджету й підприємницьких структур і створення законодавчої бази державної підтримки малого бізнесу. А вже 1998 року, заявив голова НБУ, говоритимемо про ринок цінних паперів як про глобальний аспект нашої економіки. Позаяк "разом з парламентом маємо уявлення про те, що для цього потрібно зробити". Для більшої ефективності контактів з закордоном, вважає В. Ющенко, необхідно створити нарешті модель роботи на нашому ринку іноземних інвестицій. Стосовно дебатів про позапланову грошову емісію голова НБУ заявив, що дефіцит бюджету поки що покриватиметься за рахунок внутрішніх резервів у рамках планової емісії в 1,7 млрд. грн. І без рішення парламенту позапланової емісії не буде й на копійку.

Яна МОЙСЕЄНКОВА, "День"
Газета: 
Рубрика: