Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Віденська біржа запрошує

24 травня, 2008 - 00:00

Україні варто прислухатися до пропозиції австрійців і запозичити їхній досвід самореклами.

Вступивши до СОТ, Україна немовби увійшла в зону довіри до іноземних інвесторів, тим більше, що зростання економіки нашої країни сьогодні помітно вище, ніж у старенькій Європі. Отже, тут можна розраховувати на більш високу прибутковість інвестицій. Але міграція капіталу в бік України загалом є вже звичною справою. Куди більш екзотично виглядають спроби Європи залучити українські інвестиції.

Першою про такі наміри заявила наш адвокат у всіляких міжнародних питаннях — Польща. Днями намічалася широка презентація для ділових кіл України Варшавської фондової біржі, в якій повинні були брати участь не лише великі українські бізнесмени, але також відомі державні діячі нашої країни. На жаль, тут щось не склалося і захід було відмінено...

Але святе місце, на яке в інвестиційному плані все більше перетворюється наша країна, як-то кажуть, порожнім не буває. У той же день, коли українські журналісти, які завжди з повагою й великим інтересом ставилися до дружньої Польщі, були неприємно здивовані зривом цієї презентації, вперед у змаганні за українські гроші вийшла країна з давніми біржовими традиціями — Австрія. Як виявилося, Віденська фондова біржа (Wiener Borse AG) також і дуже сильно зацікавлена в залученні українських емітентів. Про це журналісти дізналися, як-то кажуть, із перших рук. Член правління і керівний директор біржі Хенрік Шаллер зробив спробу намалювати для них привабливий бізнес-портрет своєї структури: «Завдяки постійно зростаючій ліквідності та присутності на найважливіших міжнародних фінансових майданчиках, таких, як Франкфурт, Лондон, Токіо, Віденській фондовій біржі вдалося залучити міжнародних інвесторів. Біржа підписала договір щодо подвійного співробітництва з рядом бірж, зокрема, з біржею Сараєво, а також угоду про спільне індексування з біржами Бухареста та Будапешта. Крім того, ми ведемо спільний розрахунок торговельних індексів із біржами в Бєлграді, Бухаресті, Шанхаї та Києві», — зазначив Шаллер і розповів, які переваги дає «віденський лістинг» інвесторам. При цьому він не обмежився обіцянками «чудових ринкових умов» і можливістю залучити великі обсяги інвестицій. «Наша здатність приносити високі прибутки в ході IPO підтверджена міжнародним індексом IPO агентства Bloomberg», — переконливо завірив Шаллер. Австрієць навів дані про те, що за останні п’ять років біржа залучила 34 мільярди євро в ході IPO й у процесі підвищення капіталізації таких компаній, як Raiffeisen International і Strabag SE. А за останні чотири роки середньомісячний торговельний оборот Віденської біржі підвищився в десять разів і складає наразі близько 14 мільярдів євро.

Віденську біржу явно підтримує і держава. Від її імені переваги співробітництва для України з фондовим ринком Австрії викладало Австрійське біржове агентство або, за іншою версією, Австрійське офіційне агентство із заснування фірм (ABA-Invest in Avstria) та його миловидний директор із Центральної та Східної Європи Біргіт Браунвізер. За її словами, «Протягом перших чотирьох місяців цього року три українських і шість російських підприємств влаштувалися в Австрії, скориставшись при цьому нашими консультаційними послугами. Зараз ми додатково вже займаємося цілою низкою зацікавлених українських підприємств».

Головний і такий, що постійно повторюється cлоган АБА, легко переконує у тому, що Австрія — ідеальне місце для розвитку бізнесу в Європейському Союзі. Свій офіс в Європі — означає прямий доступ до найкращих ноу-хау і послуг, нових можливостей фінансування, охорони патентних прав і правової стабільності, говорить Браунвізер. За її словами, 300 транснаціональних компаній уже розмістили в Австрії свої головні офіси, відповідальні за координацію діяльності цих компаній у країнах Центральної та Східної Європи. Українські підприємства можуть тепер піти зворотнім шляхом і використати ноу-хау австрійських банків і постачальників послуг для відкриття в Австрії своїх європейських штаб-квартир. «Ми завжди раді вітати в Австрії східноєвропейські компанії» — говорить Браунвізер. «В Україні ми також регулярно організуємо семінари для інвесторів і з ними напряму звертаємося до українських підприємств, аби переконати їх у перевагах відкриття філії в Австрії». «2007 року 201 компанія скористалася консультаційними послугами агентства ABA-Invest in Austria при заснуванні власних підприємств в Австрії. Сума інвестицій при цьому становила 394 мільйони євро, було створено понад дві тисячі нових робочих місць.

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: