Торік підсобні господарства громадян (а це — лише 8,5%
угідь області) виробили більше половини валової сільськогосподарської продукції
в загальних обсягах виробництва. У сільських дворах нині виробляється 96%
картоплі, 63% овочів, 92% фруктів і ягід, 49% молока, 68% яєць, утримується
62% худоби і птиці. Не покладаючи надій на інвестиції або кредити, приватний
сектор зумів збільшити виробництво м'яса на 13%, молока — на 24% і вовни
— на 59%, — такі показники КСП регіону і не снилися.
Звичайно, в дядька Петра чи тітки Ганни теж багато проблем:
із забезпеченням кормами, транспортом, реалізацією виробленої продукції
тощо. Саме ці проблеми і спонукають шукати шляхи для підтримки приватного
виробника. Зокрема, в області розроблено спеціальну програму, реалізація
якої має збільшити надходження до переробних підприємств продукції із сільських
дворів. Скажімо, вже цього року від приватного господаря має бути заготовлено
40 — 45 тисяч тонн м'яса (минулого року ця цифра становила лише 15 тисяч
тонн).