Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ядерна диверсифікація... в межах досяжності

Чи вдасться Westinghouse довести частку постачань свого ядерного палива в Україну до 55%?
21 серпня, 2017 - 17:04

«Учора — історичний день для енергетичної сфери України — Кабмін затвердив Енергетичну стратегію України на період до 2035 року», — написав прем’єр-міністр Володимир Гройсман минулої суботи на своїй сторінці у «Фейсбуці». «Згідно з новою стратегією, нова структура потреб в енергетиці має такий вигляд: атомна енергія до 2035 року даватиме 50% електроенергії країни, відновлювані джерела — 25%, гідроенергетика — 13%, а решта покриватиметься за рахунок теплових електростанцій»,  —  зазначив прем’єр.

У Стратегії, зокрема, наголошується, що, згідно з Паризькими кліматичними угодами, Україна й надалі проводитиме політику декарбонізації енергетики. І в цьому велика роль відводиться атомній енергетиці та відновлюваним джерелам енергії. Проте донедавна Росія залишалася монопольним постачальником свіжого ядерного палива для українських атомних електростанцій. В умовах агресії   РФ проти України такий стан справ таїть велику небезпеку. І в керівництві країни це добре розуміють.

«Енергетична безпека полягає також і в ядерній енергетиці, — переконаний Президент України Петро Порошенко. — І тут ми збільшуємо значно, як я і зазначив два тижні тому, частку американських постачальників ядерного палива Westinghouse в Україні. Я сподіваюся, що нам вдасться це зробити до 55%», — зазначив глава держави в інтерв’ю українським телеканалам.

І відповідний процес, як мовиться, пішов. У липні цього року  Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ)  узгодила використання ядерного палива Westinghouse ще на двох блоках Запорізької АЕС. Завантаження  ядерного палива Westinghouse було дозволено до активних зон першого і четвертого блоків Запорізької АЕС. Як повідомив регулювальник,  це було зроблено згідно з позитивними результатами державної експертизи ядерної та радіаційної безпеки відповідних  матеріалів.

Отже, сьогодні ядерне паливо Westinghouse експлуатується у складі змішаних активних зон енергоблоків №2 і №3 Південноукраїнської АЕС, блоку №5 Запорізької АЕС і готується до завантаження до блоку №3 Запорізької АЕС. У березні 2008 року НАЕК  «Енергоатом» уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення у 2011—2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. 2014 року сторони домовилися розширити і продовжити цю угоду до 2020 року.

У квітні 2016 року Westinghouse оголосила про розширення свого підприємства з випуску ядерного палива у Вестеросі (Швеція), щоб забезпечити збільшення обсягів поставок для реакторів російського дизайну ВВЕР-1000 в Україну та до інших країн Східної Європи. Віце-президент і керуючий директор Westinghouse Азіз Даг в інтерв’ю Інтерфаксу Україна повідомив, що згідно з контрактом, планується постачити паливо ТВС-WR на два з трьох блоків на Південноукраїнській АЕС (№2 і №3) і на чотири з шести блоків на Запорізькій АЕС (№1 і №3-5). За його словами, «Енергоатом» також має опцію розширити постачання окрім цих станцій на Хмельницьку та Рівненську АЕС.

Легка тінь у відносинах українського «Енергоатома» і Westinghouse виникла після того, як було оголошено про початок процедури банкрутства американської частини компанії. Але тимчасовий президент та виконавчий директор компанії Хосе Еметеріо Гутьєррес заспокоїв: «Послання Westinghouse Україні сьогодні і завтра полягає в тому, що нічого не змінилося і компанія готова продовжувати роботу з «Енергоатомом» як за програмою збільшення потужності реакторів, так і за програмою збільшення їхньої ефективності». Пан Гутьєррес нагадав, що європейські «доньки» продовжують стабільно працювати.

«У них залишаються всі ресурси і необхідне обладнання, аби продовжувати нормально працювати. Також завдяки новому пакету фінансування у нас є можливість інвестувати, якщо це потрібно», — зазначив керівник  Westinghouse. За його словами, реалізацію таких проектів вже було здійснено на понад 150 реакторів у США та Європі. «З нашими клієнтами в США та Європі такі програми приводили до збільшення потужності на 5—10% залежно від реактора», — додав він.

Нагадаємо,  «Енергоатом» і Westinghouse у вересні 2016 року досягли угоди про передачу технологій та інформації для підвищення безпеки та оптимізації експлуатації АЕС України. Також сторони домовилися про початок робіт над програмою підвищення ефективності АЕС України, результатом реалізації якої буде підвищення коефіцієнта готовності енергоблоків АЕС, що забезпечить значне підвищення виробітку, рентабельності і розширить можливості «Енергоатома» для експорту електроенергії до країн ЄС.

Президент «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашківський пояснив журналістам, що реалізація проекту щодо підвищення потужності «не робиться за мить» і має здійснюватися на блоках, які вже продовжили свій ресурс і повністю переведені на паливо Westinghouse.

«2017 року Westinghouse вперше здійснить постачання до України шести партій палива. Планується, що постачатимемо по шість завантажень до 2020 року. Принаймні так прописано в контракті», — запевнив Гутьєррес і нагадав, що Westinghouse розширив потужності з виробництва ядерного палива на своєму заводі у Швеції для реакторів типу ВВЕР, що дало змогу Україні збільшити диверсифікацію постачань. Тепер ми готові постачати більше палива в Україну, але остаточне рішення за українським урядом», — зазначив він.

«Компанія Westinghouse стала вкрай важливою частиною енергетичного сектора України і віддана своєму зобов’язанню здійснювати безпечні, економічні та своєчасні постачання палива, — сказав «Дню» Люк Ван Хулле, президент Westinghouse в Європі, на Близькому Сході й в Африці (регіон EMEA).  — Наразі Westinghouse залишається найменшим постачальником ядерного палива — ресурсу, необхідного для виготовлення понад 50 відсотків електроенергії в країні».

«Під час візиту до Вашингтона, — продовжив Хулі, — Президент Петро Порошенко заявив про намір гарантувати вищу безпеку цього життєво важливого джерела енергії шляхом збільшення постачань палива Westinghouse. Як наслідок, вперше з моменту здобуття Україною незалежності більшість ядерного палива постачатимуть із джерел за межами Росії. Цей історичний крок — у межах досяжності, і ми з нетерпінням готуємося до реалізації намірів Президента і зміцнення енергетичної незалежності країни».

Як бачимо, в нас надійний і відповідальний партнер.  Важливо, аби й ми не кидали слів на вітер. Тим часом джерело в Міненерговугілля дало «Дню» коротку довідку про минуле і майбутнє співпраці «Енергоатома» з Westinghouse.  У ній, зокрема,  наголошується, що наразі на українських АЕС у складі активних зон експлуатується 167 складок ТВС-WR. Україна є лідером у диверсифікації постачань ядерного палива в Європі. Конкуренція дає змогу обирати краще  паливо і не допускати цінового диктату монопольного постачальника.

За даними джерела, 2016 року із Швеції до України було здійснено достачання п’яти партій ядерного палива, що становило трохи менш як 30%  річного обсягу постачань ядерного палива для потреб АЕС України.  Проте  при цьому вельми обізнане джерело повідомляє,  що в Україні планується довести частку палива, альтернативного російському, до 40 відсотків. Отже, 55%, згідно із вказівкою Президента країни, не виходить?

Невже президент Центру глобалістики «ХХІ століття» Михайло Гончар має рацію, коли в коментарі «Дню» зазначає, що ті, хто сидить на Грушевського і Банковій, лише думають, що вони керують процесами в економіці. Насправді, переконаний експерт, у них лише ілюзія керування.

Олександр Харченко: Атомна енергетика є сьогодні базовою частиною української електрогенерації і потребує вже й сьогодні більшого розвитку. Україна має залучати не лише Westinghouse, а й інших виробників палива для АЕС і максимально диверсифікувати його постачання. Westinghouse вже засвідчив, що жодних ексклюзивних таємниць у пострадянських технологіях, що їх використовує «Росатом», не існує

Утім, керівник Центру досліджень енергетики і політики (EIR Center, Україна) Олександр Харченко не поділяє таких песимістичних настроїв. У розмові з «Днем» він зазначив, що атомна енергетика є сьогодні базовою частиною української електрогенерації і потребує вже й сьогодні більшого розвитку. Він переконаний, що Україна має залучати не лише Westinghouse, а й інших виробників палива для АЕС і максимально диверсифікувати його постачання. Westinghouse вже засвідчив, що жодних ексклюзивних таємниць у пострадянських технологіях, що їх використовує «Росатом», не існує, резюмує Харченко.

Позитивно налаштований щодо ролі Westinghouse в українській енергетиці також відомий політик, екс-прем’єр-міністр і міністр оборони України Юрій Єхануров. У коментарі «Дню» він нагадав, що фахівці цієї компанії багато чого навчили наших атомників. Але, за його словами, рівень подальшої співпраці багато в чому залежатиме від того, як у компанії розберуться з певними власними проблемами. Екс-прем’єрові «дуже хотілося б, аби те, про що каже Президент країни (55% частки Westinghouse на українському ринку ядерного палива), вдалося... Але це, — додає він, — дуже складна річ».

Віталій КНЯЖАНСЬКИЙ, «День»
Газета: 
Рубрика: