Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Як створити корпоративний інвестиційний фонд

3 серпня, 2022 - 12:40

Корпоративний інвестиційний фонд (КІФ) - це суб’єкт, що здійснює виключно інвестиційну діяльність. Процес створення корпоративних інвестиційних фондів жорстко врегульований чинним законодавством України і займає кілька місяців.

Створення корпоративного інвестиційного фонду відбувається поетапно. Основні етапи визначені Законом України «Про Інститути спільного інвестування».

1) Спочатку засновники проводять збори, де приймають рішення про створення КІФ, затвердження проекту статуту корпоративного фонду та про приватне розміщення акцій корпоративного фонду. Слід зауважити, що засновники КІФ повинні документально підтвердити джерела походження коштів, що будуть вноситись до статутного капіталу інвестиційного фонду.

2) Разом із заявою до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку подається пакет документів з метою погодження проекту статуту корпоративного фонду та реєстрації випуску акцій з метою формування початкового статутного капіталу корпоративного фонду. Комісія розглядає пакет протягом терміну 30 робочих днів та виносить відповідне рішення щодо реєстрації або ж відмови в реєстрації. У разі позитивного результату розгляду заявник отримує тимчасове свідоцтво про реєстрацію випуску акцій корпоративного фонду.

3) Як і будь-які цінні папери, акції КІФ повинні отримати міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів в Центральному депозитарії цінних паперів. Коли акції КІФ пройдуть процедуру кодифікації, вони можуть розміщуватись серед засновників.

4) Розміщення акцій КІФ з метою формування статутного капіталу передбачає поставку акцій на рахунки в цінних паперах засновників та здійснення засновниками внесків до статутного капіталу КІФ шляхом оплати повної номінальної вартості акцій корпоративного фонду за рахунок коштів.

5) Установчі збори корпоративного фонду затверджують результати приватного розміщення акцій серед засновників корпоративного фонду та статут, обирають членів наглядової ради корпоративного фонду, затверджують проекти договорів з компанією з управління активами.

6) Після цього проводиться державна реєстрація КІФ в органах державної реєстрації та підписуються договори з КУА та зберігачем активів корпоративного фонду.

7) Наступним етапом є подача пакету документів до Комісії з метою реєстрації регламенту корпоративного фонду та внесення відомостей про інвестиційний фонд до Реєстру інститутів спільного інвестування (надалі - Реєстр). Результатом позитивного розгляду поданого пакету  документів є видача регулятором свідоцтва про реєстрацію випуску акцій корпоративного фонду, зареєстрованого регламенту, свідоцтва про внесення до Реєстру та зареєстрованого звіту про результати приватного розміщення акцій серед засновників корпоративного фонду.

Порушувати етапи створення корпоративного інвестиційного фонду, що встановлені законодавством, не можна, адже будь-яка зміна послідовності дій призведе до відмови в реєстрації інвестиційного фонду.

Одразу після внесення корпоративного інвестиційного фонду до Реєстру, КІФ може здійснювати інвестиційну діяльність.

Оскільки кожен із етапів створення корпоративного фонду має свої особливості та нюанси, процес створення КІФ може тривати значно довше ніж розраховують засновники.

Щоб скоротити час на вивчення порядку дій та вимог до пакету документів необхідних для реєстрації корпоративного інвестиційного фонду та заощадити на витратах, пов’язаних з виправленням документів, можна звернутись за послугою створення КІФ до фахівців, що мають досвід створення інвестиційних фондів або купити готовий КІФ. Який саме із варіантів обрати, щоб стати власником корпоративного фонду, дають поради фахівці з управління активами.

Зазвичай, ціна КІФ залежить від того чи здійснював корпоративний фонд діяльність зі спільного інвестування, а також чи бере на себе продавець обов’язок щодо реєстрації додаткової емісії акцій корпоративного інвестиційного фонду з метою залучення коштів спільного інвестування (проспект емісії цінних паперів).

Автор: Юлія Задубинна

Рубрика: