Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Євросоюз скасовує роумінг

Уже влітку клієнти припинять платити додаткові кошти за телефонні переговори, текстові повідомлення та користування мобільним інтернетом
2 лютого, 2017 - 13:04
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Установи Європейського Союзу в ніч на середу узгодили максимальні оптові тарифи на роумінг для операторів зв’язку в межах 28 країн блоку, тим самим усунувши останню перешкоду для переходу на безкоштовний і необмежений мобільний роумінг для громадян ЄС з 15 червня 2017 року.

Деякі тарифи будуть знижені на 90% порівняно з поточним рівнем.

Як зазначається у прес-релізі Європейської комісії, з 15 червня оптові розцінки не повинні перевищувати 3,2 євроцента за хвилину телефонної розмови і 1 євроцент за SMS. За даними європейських ЗМІ, поточний поріг — 5 євроцентів за хвилину і 2 євроценти за SMS.

Оптові тарифи на послуги передачі даних знижуватимуться поетапно протягом п’яти років: з поточних 50 євро за 1 Гб до 7,75 євро з 15 червня і 6 євро з 1 січня 2018 року, а потім ще в чотири прийоми — до 2,5 євро за 1 Гб з початку 2022 року.

Євросоюз уже більш як десятиліття працював над переходом до безкоштовного роумінгу мобільного зв’язку для користувачів.

Домовленості мають бути затверджені Європарламентом і ратифіковані державами — членами ЄС, але експерти зазначають, що в цьому випадку це проста формальність. Надалі Єврокомісія переглядатиме верхні межі оптових тарифів щодва роки й коригуватиме їх у разі потреби.

Пропозиція про скасування роумінгу означає, що вже цього літа клієнти всіх провайдерів мобільного зв’язку на території ЄС, хоч би в якій країні союзу вони перебували, припинять сплачувати додаткові кошти за телефонні переговори, текстові повідомлення і використання мобільного інтернету. Для операторів зв’язку це означає істотне зниження додаткових прибутків, і користувачі побоюються істотного підвищення внутрішніх тарифів.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»
Газета: 
Рубрика: